Mirko Zec exposeert pentekeningen in Oud Stadhuis van Blankenberge: “Emotionele band met Oostende”

Mirko Zec met één van zijn recente werken. Op de tekening staat een kraanvogel. © BVO
Redactie KW

In cultuurcentrum Oud Stadhuis van Blankenberge blikt Mirko Zec terug op zijn leven en werk als kunstenaar in Oostende.

Een tentoonstelling met pentekeningen van zeventiger Mirko Zec is geen uitzondering. Deze expositie in cc Oud Stadhuis is minder evident. “Het is dit jaar een halve eeuw geleden dat ik vanuit het toenmalige Joegoslavië naar België reisde”, aldus Mirko. “De tijd is dus rijp om terug te blikken op de voorbije decennia. Liliane Maseure loodste me destijds naar Oostende. Deze dame steunde jonge kunstenaars. Onder haar impuls kwamen mijn eerste tentoonstellingen tot stand.”

Streepjes en puntjes

“In de zomer van 1974 stelde ik voor het eerst mijn tekeningen tentoon in de verdwenen zaak The Clipper in de Langestraat. Er zouden nog heel veel artistieke ontmoetingen en tentoonstellingen volgen. In het verdwenen casino van Middelkerke ontmoette ik ooit Prins Karel. Een foto hiervan is opgenomen in de bundel ‘Mirko, When fantasy meets reality’. Daarin vindt de lezer ook hoe mijn kunstwerken tot stand komen. Eerst komt er potloodschets op aquarelpapier. De afwerking van de tekening gebeurt met een profielpen. Mijn werken bestaan uit vele duizenden streepjes en puntjes met aquarelverf en Oost-Indische inkt. De werken zijn figuratief. Ik beeld de menselijke figuur af.”

“Halve eeuw geleden dat ik vanuit het toenmalige Joegoslavië naar België reisde”

“Na vijftig jaar groeide er een emotionele band met Oostende. Ik leerde hier ook mijn vrouw Lieve Debeuf kennen. Ons appartement bij de Spuikom biedt een mooi zicht op de omgeving. De tentoonstelling in cultuurcentrum Oud Stadhuis ‘The end of the Line’ in het cultuurcentrum aan de Kerkstraat 41 in Blankenberge is van 1 tot 14 augustus gratis toegankelijk tussen 14 en 18 uur. Gedurende de volledige tentoonstelling kunnen de bezoekers bij mij terecht voor uitleg over de werken. Bovendien is alles wat er hangt ook te koop. De ontmoeting met mijn publiek biedt ongetwijfeld een mooie kans om rond mijn kunstwerken van gedachten te wisselen”, aldus nog Mirko Zec tot besluit. (BVO)

Meer via www.mirkozec.com of 0477 60 08 42.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier