Meestappen in het voetspoor van Ensor van Oostende naar Antwerpen

Het KMSKA in Antwerpen waar vanaf 28 september de tentoonstelling 'Ensors stoute dromen. Het impressionisme voorbij’ begint. © GF
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

Nu het Ensorjaar zijn focus verlegt van zijn geboortestad naar Antwerpen geeft Oostende op 21 september de fakkel door aan de Scheldestad die het 75-jarig overlijden van deze meester van het licht afrondt met een viertal tentoonstellingen.

De bedoeling is dat een 50-tal stappers in vier dagen tijd, in geanimeerde etappes van ca. 24 kilometer de afstand tussen de kust- en kunststad overbruggen via Brugge, Gent en Sint-Niklaas. Dit samen met Ensorkenners en -liefhebbers. Het initiatief gaat uit van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen (KMSKA) die de rijkste Ensor-collectie ter wereld herbergt. Voor elk van de vier etappes nodigt het KMSKA sportievelingen uit die willen meestappen. Het traject loopt de eerste dag op 22 september van Oostende naar Brugge, op 23 september gaat het van Deinze naar Gent, Berlare -Sint-Niklaas staat op dinsdag 24 september geprogrammeerd en op woensdag 25 september arriveert de bonte stoet in Antwerpen.

Badkoets

De leerlingen van het Oostendse VTI maakten alvast een mooie replica van de badkoets op wielen uit een van Ensors schilderijen. In vier dagen tijd zal deze blauwwitte gestreepte badkoets stapsgewijs meereizen naar de finale bestemming Antwerpen.

Voor elk van deze etappes nodigt het KMSKA medestappers uit. Je kan wel aan één of meerdere etappes deelnemen. “Onderweg komen de wandelaars alles te weten over de vier Antwerpse expo’s maar ze worden bovenal getrakteerd op een dag vol Ensoriaans plezier. Op de stopplaatsen zijn er performances om ook bij de lokale bevolking de aandacht te vestigen op de opening van de Antwerpse expo’s,” aldus Luk Lemmens, voorzitter KMSKA vzw.

Het aantal inschrijvingen per etappe is wel beperkt tot 50 deelnemers. Je kan wel aan één of meerdere etappes deelnemen. Inschrijven via https://kmska.be/nl/evenement/stap-mee-met-james-ensor-van-oostende-naar-antwerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier