Luc Vandecasteele brengt expo ‘#150mmchallenge’ naar Transfo

Kunstsmid Luk Vandecasteele bij een van zijn werken. © JS
Redactie KW

Kunstsmeden uit de hele wereld exposeren in het ‘Mechaniekersgebouw’ van Transfo in Zwevegem hun 325 kunstwerken die ze maakten uit een 150 millimeter lang stuk staal. De tentoonstelling is een initiatief van de Winkelse kunstsmid Luc Vandecasteele, die onder meer bekend is voor zijn smedenweekends en zijn contacten met internationale kunstsmeden met wie hij in 2016 in Ieper een ‘Poppymonument’ maakte.

Luc Vandecasteele had vóór hij met pensioen ging zijn smeedatelier in de Spoelewielenlaan in Lendelede, maar woont in de Zuidhoekstraat in Sint-Eloois-Winkel.

Ambroos Burke

“Ambroos Burke, een smid uit Hereford in Engeland, was een van de 100 smeden die in 2016 meewerkten aan het Poppymonument ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog”, zegt Luc. “Die man geeft er aan het College of Arts les en gaf zijn leerlingen de opdracht een kunstsmeedwerkje te maken uit een klein stuk staal van 150/20/20 millimeter. De directrice zette die werkjes van de leerlingen op internet en kreeg er veel reacties op. Ze vroeg aan Burke of kunstsmeden uit heel de wereld niet zo’n stukje zouden kunnen creëren. En de respons was enorm. Tal van kunstsmeden vanuit de hele wereld maakten 450 kunstwerkjes, waarvan er ondertussen 325 onder de naam #150mmchallenge geëxposeerd werden in Italië, op een 20-tal plaatsen in Engeland, in Amerika en nu in september in de voormalige smidse van de vroegere elektriciteitscentrale, nu ‘Mechaniekersgebouw’, in Transfo in Zwevegem.”

Expo en boek

Luc en de organisatie ‘Samen met Vrienden’ hielden er in het kader van de tentoonstelling het voorbije weekend al een ‘smedenweekend’ met een 15-tal smeden aan het vuur.

“Ik wilde die uitzonderlijke tentoonstelling hier organiseren en stapte met mijn idee naar Toerisme Leiestreek waar ze enthousiast reageerden: ‘Dat is precies waar we naar op zoek waren. En zo legde ik contacten met de collega’s-kunstsmeden om die bijzondere expo naar hier te brengen. Nog tot eind september kan je die unieke kunstwerkjes elke zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur bewonderen. Er is ook een boek te koop waarin ze allemaal te zien zijn.” (IB)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier