Lokale kunstenaars onthullen rijkelijk beschilderde container: “Kunst in het Park is onze Beaufort ‘24”

Robert Van Rootselaar en echtgenote Chrisi Ryckaert, Guido De Greef, Lieven Vanhoutte, Hilde Warmoeskerken en Jerry Lauwers, die samen het kunstwerk in het kader van Kunst in het Park vorm gaven. © MM
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Op donderdag 6 juni is het kunstwerk op het Centrumplein onthuld, dat enkele lokale kunstenaars de voorbije weken maakten in het kader van Kunst in het Park. “Het initiatief is ons alternatief voor de triënnale Beaufort, waaraan we als gemeente deze keer niet deelnemen. Bredene telt heel wat artistiek talent en we wilden dat eens in de kijker zetten”, klonk het bij cultuurschepen Alain Lynneel.

Wie vorige week langs het Centrumplein reed, vroeg zich allicht af wat de grote, in zwart plastic gehulde constructie was, die recht tegenover basisschool De Zandlopertjes staat.

Donderdagavond werd het mysterie onthuld door schepen Alain Lynneel en cultuurmedewerker Neal Vandekerckhove. In het bijzijn van de deelnemende kunstenaars Chrisi Ryckaert, Hilde Warmoeskerken, Jerry Lauwers en Guido De Greef kon een handvol sympathisanten en een delegatie van het gemeentebestuur vaststellen dat het om een rijkelijk beschilderde container ging. De vier kunstenaars bewerkten er elk een deel van rond het thema ‘mobiliteit’.

Bedenker van het project was Lieven Vanhoutte, die intussen een vijftal jaar in Bredene woont en naast kunstschilder ook auteur is van onder meer ‘Kleine verhalen over solidariteit’. De voormalige vakbondsman gaf enkele maanden geleden ook een voordracht in heemkring Ter Cuere over het socialisme in Bredene.

De containerzijde, die uitkijkt op de basisschool, werd door Chrisi Ryckaert beschilderd en toont in felle kleuren rondfietsende kinderen. “Het werk is gemaakt met lichtgevende verf. Ook ’s avonds zul je het dus makkelijk herkennen”, aldus Chrisi.

wulpse vrouw

Op de lange zijde richting gemeentehuis lieten Jerry Lauwers en Hilde Warmoeskerken respectievelijk een tafereel van een wulpse vrouw en een jong meisje op hun fiets achter. “Het was niet makkelijk om het werk op deze bijzondere ondergrond, met zijn vele oneffenheden, te krijgen”, moest Hilde vaststellen.

Op een van de zijkanten vind je dan weer het in Bredene intussen wereldberoemde beeld van Prikkebreindje, het werkje van de hand van Guido De Greef dat dagelijks opduikt in een fotogeniek stukje Bredene.

Bovenop de container staat een fiets met daaronder die wielen in de Belgische driekleur. “Het was de bedoeling om met de drie wielen en die van de fiets de Olympische ringen te evoceren. Maar wat blijkt? Dat is een beschermd merk en mag dus niet nagebootst worden”, moest Robert Van Rootselaar van ReCycle vaststellen. “Het werd dan maar de driekleur.”

oude fietsen

De container werd enkele weken geleden achtergelaten in het atelier van ReCycle langs de Zuidstraat. “De kunstenaars hebben er bij ons vervolgens hun ding op gedaan. Als kroon op het werk mocht ik er tenslotte ook een van onze oude fietsen op zetten. Die wordt ’s nachts trouwens verlicht”, besluit Robert van het sociale fietsatelier.

Cultuurschepen Lynneel was alvast opgetogen met het kunstwerk. “Het bewijst dat we heel wat artistiek talent hebben in Bredene. Het collectieve werk is een mooi alternatief voor Beaufort ‘24, waaraan we niet deelnemen. We vonden het gepast de (vele) middelen, die anders daar naartoe gaan, lokaal te besteden.”

Het werk blijft nog tot na de zomer op het Centrumplein staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier