Langverwachte popartversie van Cowboy Henk ingehuldigd

Vlnr. Beeldhouwer Viktor Van den Braembussche, schepenen Axel Ronse en Philippe De Coene, Peter van Heirseele alias Herr Seele en burgemeester Vincent Van Quickenborne. © KDS
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Eindelijk is het zover: de langverwachte popartversie van Cowboy Henk siert sinds 15 september de rotonde aan de Oudenaardsesteenweg, richting Zwevegem. Cowboy Henk, een icoon in de stripwereld, krijgt hiermee opnieuw een prominente plek in Kortrijk. “Cowboy Henk zit in de harten van de Kortrijkzanen”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse.

De installatie van het nieuwe beeld vond plaats op 14 september en duurde enkele uren. Op 15 september werd het beeld officieel ingehuldigd in aanwezigheid van Herr Seele/Peter van Heirseele, beeldhouwer Viktor Van den Braembussche, schepenen Axel Ronse en Philippe De Coene en burgemeester Vincent Van Quickenborne. “De oorspronkelijke ‘groene’ buste van Cowboy Henk werd eind 2023 verwijderd. Verkeerde leveringen, een beschadigde isomo-structuur en een werkongeval van de beeldhouwer zorgden voor vertraging van het nieuwe beeld. Op 14 september werd het huzarenstuk van 6m x 5m x 5m teruggeplaatst op de rotonde”, aldus schepen Philippe De Coene.

De nieuwe buste van Cowboy Henk is een gezamenlijk project van kunstenaar en geestelijke vader Herr Seele en beeldhouwer Viktor Van den Braembussche. Herr Seele staat vooral bekend als de tekenaar van de absurde strip Cowboy Henk. Deze strip liep tot oktober 2011 in het weekblad Humo en werd tussen 2011 en 2013 tijdelijk vervangen door de, eveneens door Herr Seele getekende, stripreeks Dikke Billie Walter. Sinds het voorjaar van 2013 verschijnt Cowboy Henk opnieuw in het blad.

Een enorme uitdaging

“Voor het ontwerp en het werk zelf was er enorm veel voorbereiding nodig”, zegt beeldhouwer Viktor Van den Braembussche. “Het kunstwerk werd opgebouwd uit gigantische blokken isomo. Deze werden door mij gesculpteerd onder het toeziend oog van Herr Seele. Ik heb eerst een maquette gemaakt in isomo en die maquette groter en groter gemaakt tot we de juiste grootte hadden. Om bestand te zijn tegen weer en wind kreeg het werk een bekleding van kunststof, waarna het minutieus werd beschilderd in de kenmerkende kleuren van Cowboy Henk: roze, wit, geel en zwart.” Het immense beeld is een indrukwekkend staaltje vakmanschap en creativiteit. “Het resultaat is een monumentale viering van een van de meest geliefde figuren uit de Vlaamse stripwereld.

Cowboy Henk zit in de harten van de Kortrijkzanen”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse. “Het was een enorme uitdaging om dit immense beeld te realiseren, maar met de toewijding van Herr Seele en Viktor Van den Braembussche en de expertise van het Team Musea is het gelukt om iets prachtigs neer te zetten.”

De excentrieke cowboy die al zijn pluimen had verloren, schittert met deze popart-versie als nooit tevoren

“Blij dat Cowboy Henk in ere is hersteld, en nog wel in de originele kleuren. Toen we hem lanceerden in 2004 was hij een nieuwkomer. Maar vandaag spreekt iedereen over ‘Cowboy Henk’. Een nieuwkomer die snel ingeburgerd raakte en nu deel uitmaakt van Kortrijk. Als zijn buddy van het eerste uur ben ik verheugd dat hij terug is”, zegt Philippe De Coene, schepen van Onroerend Erfgoed en initiatiefnemer. “Cowboy Henk is een icoon in de stripwereld, maar ook in onze stad. Twintig jaar na zijn intrede was een Cowboy Henk-rotonde zonder Cowboy Henk ondenkbaar. Wij en vele andere Kortrijkzanen zijn tevreden dat deze herkenbare toegangspoort tot onze stad eindelijk in ere is hersteld. De excentrieke cowboy die al zijn pluimen had verloren, schittert met deze popart-versie als nooit tevoren”, besluit burgemeester Vincent Van Quickenborne.

“Kunst in de publieke ruimte verrijkt de omgeving en biedt passanten, bezoekers en inwoners van de stad een bron van inspiratie en reflectie. Het bevordert culturele waardering en creëert betekenisvolle plekken die de identiteit van een stad versterken. Voor Kortrijk betekent de aanwezigheid van Cowboy Henk niet alleen een eerbetoon aan een iconisch stripfiguur, maar ook een blijvend symbool van creativiteit en innovatie. Deze kunstintegratie markeert de terugkeer van een geliefd kunstwerk en benadrukt de blijvende invloed van stripkunst in het publieke domein”, aldus Axel Ronse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier