Kunstwerk van Geertrui Cazaux in Nationale Expo

Geertrui
Redactie KW

Geertrui Cazaux mag haar collagequilt ‘Als haringen in de oceaan. En niet in een ton’ tentoonstellen in de Nationale Expo in Brussel. Het stuk werd uit 3.000 kunstwerken gekozen en is van 28 juni tot 31 juli te bekijken in de Koninklijke Bibliotheek van België.

Quilts zijn textielkunstwerken waarbij verschillende lappen stof aan elkaar worden genaaid. “Daarin proberen we onze creativiteit te uiten”, legt Cazaux uit. De Beernemse doctoreerde als criminoloog en werkte in de bijzondere jeugdhulp en als beleidsadviseur, tot een auto-immuunziekte een einde aan haar loopbaan in die sector maakte. “Ik heb altijd graag handwerk gedaan en ontdekte quilts. Aanvankelijk moest ik het technisch wel in de vingers krijgen, maar nu heb ik dat al meer onder de knie. Ik kan er steeds meer mijn creativiteit in kwijt.”

Toch sluipt in het werk van Cazaux ook een grotere boodschap. Als veganist en activist die zich inzet voor natuurbescherming, wil ze een maatschappijkritische boodschap in haar werk steken. “In Als haringen in de oceaan. En niet in een ton probeer ik te duiden dat we vissen liever in de zee zien dan op ons bord”, legt ze uit. “Bovendien is er in dit werk een link met James Ensor. Ik ben geboren in Oostende en heb dus sowieso een boon voor de kunstenaar, maar ook zijn strijd tegen dierenmishandeling en voor natuurbescherming deel ik.”

Nationale Expo

Met haar quilt neemt Cazaux nu deel aan de Nationale Expo. Voor die tentoonstelling mochten zowel hobby- als professionele kunstenaars een werk insturen. “Dit jaar moest er ook een link met Ensor in zitten, omdat het 75 jaar geleden is dat de kunstenaar overleed. Er zitten veel schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken bij, maar ook een paar textielwerken. Het grote publiek kon stemmen op de 3.000 ingezonden werken. Mijn werk eindigde daarbij als achttiende. De andere werken werden door een jury gekozen. Ik ben heel trots op dit werk. Ik wil iedereen bedanken die op mijn quilt heeft gestemd. Ik blijf zeker quilts maken en droom misschien wel van een eigen tentoonstelling.” (AVH)

Meer info op Instagram via @quilting_trudi. Meer info over de Nationale Expo op nationaleexpo.museumpas.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier