Kunstproject ‘Het Narrenschip’ is ongewone ode aan Ensor

Jos Holtappels bij zijn werk in 0.666. (gf)
Redactie KW

Met het kunstproject ‘Het Narrenschip’ zorgt curator Joannes Késenne voor een opvallende ode aan James Ensor. De tentoonstelling brengt namelijk op verschillende locaties professionele kunstenaars in dialoog met zogenaamde outsiderkunstenaars.

Tussen de talrijke evenementen die dit jaar ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van het overlijden van James Ensor georganiseerd worden, valt de tentoonstelling Het Narrenschip zeker op. Het inclusief sociaal-artistiek kunstproject van curator Joannes Késenne werkt namelijk met een niet-alledaags concept en met een duidelijke link naar het werk van Ensor. Hij brengt namelijk professionele kunstenaars in koppel samen met kunstenaars die worstelen met een psychische kwetsbaarheid: zeg maar de outsider- tegenover insiderkunstenaars.

“De titel van de expositie verwijst zowel naar de scheepsvaart van Oostende als naar de wijze waarop de meester-schilder in zijn werk evengoed de gevestigde orde als dwaze narren het nakijken gaf”, vertelt de curator. “Hoewel Ensor voluit deelnam aan het toenmalige kunstleven, voelde hij zich een outsider op de artistieke scène. Het kunstparcours Het Narrenschip profileert zich als een duidelijk uitgesproken inclusief project waarbij het onderscheid tussen insider- en outsiderkunst niet langer aan de orde is. Hier komt de diversiteit voluit aan bod”, aldus nog curator Joannes Késenne.

Duo’s

De exposerende kunstenaars vormen dus duo’s en hun werk staat te kijk op de Oosteroever en in de binnenstad. Koen Vanmechelen en Tinne Kers stellen tentoon in de Oever Gallery aan de Hendrik Baelskaai 25, Arpaïs Du Bois en Gaston Wuestenberghs in ’t Leeshuus op de Groentemarkt. Naar het werk van Fred Bervoets en Jos Holtappels kan je gaan kijken in O.666 aan de Hendrik Baelskaai 27. Angelique Vantuykom en Christina Mignolet, Patrick Peeters en Koenraad Tinel, Marcel Hoeben en Karl Philipsexposeren in het OLV-College, Kaaistraat 22.

Stadswandeling

Samen met Joannes Késenne kan je de werken gaan ontdekken tijdens een stadswandeling. De curator neemt je op 19 april mee langsheen een boeiend kunstparcours en geeft tekst en uitleg op de verschillende locaties.

Voorinschrijven voor de wandeling kan op welkom@leeshuus.be. De inschrijving geldt als volledig na betaling van tien euro op het rekeningnummer BE18 1030 7980 1665 met vermelding van ‘Narrenschip 19 04 2024’.

(Dany Van Loo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier