Kunstenfestival Watou 2024 geeft ruimte aan verbeelding: “Met hommage aan bezieler Gwij Mandelinck”

Kunstenfestival Watou brengt ook een hommage aan dichter Gwij Mandelinck, de oprichter van Kunstenfestival Watou, in het Festivalhuis © LBR
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Dit weekend gaat de nieuwe editie van het Kunstenfestival Watou van start. Van 6 juli tot en met 1 september tonen kunstenaars en dichters tijdens Landscape of the Imagination de kracht van verbeelding op bijzondere plekken in het dorp en Kasteel De Lovie. Kunstenfestival Watou brengt ook een hommage aan dichter Gwij Mandelinck, de oprichter van Kunstenfestival Watou. Hij overleed op 5 april 2024. Hier zetten we enkele kunstwerken en gedichten in de kijker.

“Landscape of the Imagination. Een titel die letterlijk tot de verbeelding spreekt. We nodigen je uit om tijdens de nieuwste editie van het Kunstenfestival Watou de magische dialoog tussen kunst, poëzie en de unieke omgeving te ervaren. Dit jaar verkennen een 40-tal kunstenaars, samen met meer dan 20 dichters, er de onbegrensde kracht van de verbeelding”, klinkt het bij schepen van Cultuur Loes Vandromme (CD&V).

Toevluchtsoorden

“We hebben nood aan nieuwe landschappen. Plekken van experiment, toevluchtsoorden en ruimtes waar een nieuwe mensheid kan geboren worden”, aldus Koen Vanmechelen. Hij is voor de derde maal inspirator voor het festival. Meer dan 40 kunstenaars en 20 dichters gingen met de oproep aan de slag, onder de noemer Landscape of the Imagination. Het festival wil kunstenaars de vrijheid geven om thema’s als identiteit, politieke angsten genderbeperkingen en vrijheden te verkennen en uit te drukken via diverse media zoals schilderkunst, fotografie, beeldhouwkunst, films en performance. “Kunstenaars geven een symbolische betekenis aan het Iandschap. Daarbij onderzoeken ze zowel het onderbewuste als lichamelijke ervaringen en maatschappelijke kwesties”, aldus curator beeldende kunst James Putnam.

(Lees verder onder de foto.)

Kunstenaars en dichters tonen deze editie op bijzondere plekken in het dorp en Kasteel De Lovie de kracht van verbeelding.
Kunstenaars en dichters tonen deze editie op bijzondere plekken in het dorp en Kasteel De Lovie de kracht van verbeelding. © LBR

Een groot deel van de kunstenaars ontwikkelden hun werken in dialoog met de omgeving van Watou. In het voorjaar van 2023 schreven 200 kunstenaars zich in voor de open call Patchwwwork. Een internationale jury – voorgezeten door Koen Vanmechelen en bestaande uit Dirk Draulans, Jo Coucke, Marjan Doom, James Putnam, Edith Doove, Michael Vandebril, Sabiha Keyif en Loes Vandromme – selecteerde de deelnemers aan het zomerkampement. “Hun ideeën resulteerden voor de nieuwe editie van het festival in een twintigtal nieuwe realisaties. De verwevenheid tussen het dorp, het landschap, de dichters en de kunstenaars maakt dit festival zo uniek. Ook dit voorjaar werd een open call gelanceerd, waarvoor een recordaantal van meer dan 250 aanmeldingen binnenkwam”, zegt Annemie Morisse.

Fietstocht en podcast

De relatie tussen mens en omgeving treedt in opvallend veel van de artistieke projecten op de voorgrond. “Zo vroeg kunstenaar Mariko Hori verschillende inwoners van Watou om hun secuur geschoren hagen niet meer bij te trimmen: een subtiele ingreep om aan te tonen hoe de mens kunstmatige grenzen oplegt aan de natuur. De Poperingse Laura Vandewynckel laat een vooruitgangsbeest door de straten dwalen. Kasteeldomein De Lovie speelt opnieuw een belangrijke rol in het parcours, met verschillende locaties die door kunstenaars en dichters worden ingepalmd. Op de vijver van het kasteelpark is een nieuwe durational performance van Mikes Poppe te zien.” Ook de leegstaande pastorie in Watou is een locatie binnen het Kunstenfestival Watou.

“Naar aanleiding van het overlijden van Gwy Mandelinck eerder dit jaar schreef dichter en goede vriend Paul Demets een antwoordgedicht” – Annemie Morisse

Ook de dichters gaan met de omgeving in dialoog. De fietsroute ‘Zwemlessen voor later’ laat dertien Klimaatdichters aan het woord. “Eind vorig jaar stond de Westhoek en ook Watou onder water. Het is duidelijk dat het klimaat verandert. Blijven we staan kijken of doen we er iets aan? De klimaatdichters willen met hun poëzie inspireren, verontrusten, mobiliseren en vooral moed geven om te zorgen voor deze wereld die onze thuis is”, zegt curator poëzie, Michaël Vandebril. Hij kiest opnieuw voor nieuwe ceaties van twintig dichters uit binnen- en buitenland, die in gesprek gaan met het werk van de beeldende kunstenaars en met het dorp.

(Lees verder onder de foto.)

Een groot deel van de kunstenaars ontwikkelden hun werken in dialoog met de omgeving van Watou. “De verwevenheid tussen het dorp, het landschap, de dichters en de kunstenaars maakt dit festival zo uniek”, aldus projectcoördinator Annemie Morisse.
Een groot deel van de kunstenaars ontwikkelden hun werken in dialoog met de omgeving van Watou. “De verwevenheid tussen het dorp, het landschap, de dichters en de kunstenaars maakt dit festival zo uniek”, aldus projectcoördinator Annemie Morisse. © LBR

Hommage

In het Festivalhuis wordt een hommage gebracht aan Gwij Mandelinck, de bezieler van Kunstenfestival Watou. “Naar aanleiding van het overlijden van Gwy Mandelinck eerder dit jaar schreef dichter en goede vriend Paul Demets een antwoordgedicht op een gedicht van Mandelinck en wordt een hommage gebracht. Het is de bedoeling om elk jaar een gedicht van Gwij te selecteren en een dichter hierop een antwoord te laten formuleren”, verduidelijkt Annemie Morisse.

“Naast gevestigde namen krijgen vooral opkomende artiesten een podium bij Watou Live, waardoor het festival een broedplaats voor nieuw talent blijft” – schepen Loes Vandromme

Ook dit jaar staat de poëziepodcast ‘Huis van de Dichter’ en Watou Live op het programma. “Watou Live brengt dit jaar opnieuw een gevarieerd programma van performances, concerten en ontmoetingen. Naast gevestigde namen krijgen vooral opkomende artiesten een podium, waardoor het festival een broedplaats voor nieuw talent blijft”, zegt schepen van Cultuur, Loes Vandromme. De poëziepodcast ‘Huls van de Dichter’ keert terug met een tweede seizoen. “Literair journaliste Jelle Van Riet maakt met audiomaker Pauline Augustyn vanuit de schrijfresidentie Huis van de Dichter een nieuwe reeks van zes poëziepodcasts die wordt gepresenteerd op het podcastplatform van De Standaard en in een luisterkamer op het festivalparcours. Bart Moeyaert, Moya De Feyter, Benno Bamard, Danièlle Zawadi, Ted Van Lieshout en Maria Bamas zijn dit jaar te gast.”

Ook als gezin kan je het kunstenfestival ontdekken met een zoektocht op maat van kinderen. Ga op speurtocht en vind de Schat van Vlieg! Je ontdekt spelenderwijs poëzie en kunst. De wandeling neemt je mee door de geschiedenis van het kunstdorp.

Kunstenaars en dichters tonen deze editie op bijzondere plekken in het dorp en Kasteel De Lovie de kracht van verbeelding.
Kunstenaars en dichters tonen deze editie op bijzondere plekken in het dorp en Kasteel De Lovie de kracht van verbeelding. © LBR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier