Kunstenares Renee Lodewijckx maakt Ensordraaimolen

Aan ‘t Kroegske van echtgenoot Iwein Scheer werd ‘De goede rechters’ van Renee Lodewijckx onthuld. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Renee Lodewijckx maakte ‘De goede rechters’ naar het werk van Ensor en wil er deze zomer mee op pad voor een performance. Het is de komende weken alvast te zien in ’t Kroegske en twee handelszaken met oog voor kunst.

Aan ’t Kroegske van echtgenoot Iwein Scheer werd De goede rechters onthuld. “Voor dit Ensorjaar liet ik me inspireren door een klein schilderijtje en ets van Ensor uit 1891, gekend als De goede rechters. Uiteraard was de titel sarcastisch bedoeld. In die tijd stonden een aantal politici terecht, net als de moeder van Ensor, omdat ze een schilderij zou gedupliceerd hebben. Ensor had het niet begrepen op de rechters en beeldde hen karikaturaal af”, schetst Renee Lodewijckx. Ze maakt tekeningen, schilderijen, keramiek, textielkunstwerken en sinds de jaren ’90 ook dagboeken. Ze exposeert sinds 1984 en heeft al vele jaren een atelier in Bredene en vaste stek in Oostende.

vijf hoofden

Als basis voor haar 3D-voorstelling gebruikte Renee een draaimolen van postkaarten. Ze maakte vijf keramieken hoofden van de rechters en kleedde die aan, inclusief het slabbetje en stadswapenschild. Ze draait trots aan de molen, bespreekt elke rechter en hoe ze het werk maakte. Met oog voor detail en met een visie. “Elke rechter heeft één arm en één been. De vijf armen liggen samen op een grote dikke buik. Zoals ze op het schilderij afgebeeld worden, heb ik ze ook op de staander tentoongesteld.”

“Ensor had het niet begrepen op de rechters en beeldde hen karikaturaal af”

Het werk van Renee blijft tot eind februari in ’t Kroegske staan. “Nadien staat het bij B&M Optiek op het Sint-Petrus- en Paulusplein en in de naaiwinkel Demyttenaere op de Alfons Pieterslaan. Deze zomer zal het ook te zien zijn op het Pauluskleintje en de Paulusfeesten.” Renee werkt ook aan een performance. Deze zomer wil ze met het beeld op de zeedijk wandelen terwijl ze met een megafoon een tekst brengt. “Het beeld is nu klaar en ik heb de tekst, voorzien van wat sarcasme, in mijn hoofd. Ik zonder me binnenkort af en tik ze uit”, besluit kunstenares Renee Lodewijckx.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier