Kunstenaars van Schildersatelier Zonnepalet exposeren: “De nadruk ligt deze keer op het kleurgebruik”

Op de foto herkennen we Frans Van Eert, Mireille Gaytant, Norbert Vanneuville, Danielle Görller, Monique Boussemaere en Ann Vanoverberghe. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Van 24 augustus tot en met 1 september stellen de creatieve kunstenaars van het Veurnse Schildersatelier Zonnepalet tentoon in de Vleeshalle. Dit jaar kozen ze niet voor een thema, maar voor een ‘abstracte uitdaging’.

Sinds de vereniging in 1992 boven de doopvont werd gehouden, is Het Zonnepalet enorm geëvolueerd en niet langer zomaar een hobbyclub, maar een actieve groep die constant de lat hoger legt, nieuwe uitdagingen zoekt én zich sociaal engageert. Nadat Danielle Görller en Norbert Vanneuville dit voorjaar een workshop hadden gegeven over abstracte composities, werd beslist om dit te koppelen aan de jaarlijkse zomerexpo. Iedereen zou een compositie in een abstract werk maken, op formaat 80X80 cm of 60X60 cm. “Het was ook de bedoeling dat we echt een eigen creatie zouden maken”, zegt voorzitter Mireille Gaytant.

Trots

“Iedereen heeft dit op zijn of haar eigen manier aangepakt met acryl, olieverf of een combinatie van beide. Ze mogen er allemaal trots op zijn! De nadruk lag op het kleurengebruik en we gingen allemaal aan de slag met vorm, composities, lijnen… Het fijne aan onze toch wel heel diverse groep mensen is dat iedereen elk jaar enthousiast mee stapt in nieuwe uitdagingen, ook in al onze engagementen! Dit jaar engageerden we ons opnieuw voor de Kunstenwandeling met schilderijen op 14 panelen rond het jaarthema ‘400 jaar Landshuis’. Voor deze nieuwe wandelroute lieten we ons inspireren door de architecturale elementen en het historische interieur van het Landhuis, maar ook door fascinerende anekdotes of belangrijke geschiedkundige momenten en personages die het pand bezochten. Ieder jaar doen we ook mee met Toeren & Loeren. Onze vereniging hecht ook veel belang aan het sociale aspect: we scheppen daarbij zelf veel voldoening in onze schilderworkshops met kinderen, met de bewoners van woonzorgcentra, met de mensen in de dagverzorging Tagaste… We zijn blij en trots dat we als groep de Cultuurprijs van Stad Veurne hebben gewonnen.”

“Het Zonnepalet is een vereniging voor liefhebbers van tekenen en schilderen in de breedste zin van het woord”, besluit Danielle Görrler. “Wie onze interesse en passie deelt, is welkom telkens op dinsdagnamiddag van 14 tot 17 uur van september tot juni (niet in de schoolvakanties) in dienstencentrum De Zonnebloem, Zuidstraat 67 in Veurne.

De expo Zonnepalet loopt van 24 augustus tot en met 1 september in de Vleeshalle, Grote Markt 1, Veurne en is vrij toegankelijk van 11 tot 18 uur.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier