Kunstenaar Vic Sabbe uit Heule experimenteert met klei en stripverhalen : “Vic zou een aparte, nogal ruwe stijl hebben die heel uniek is”

Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Vic Sabbe (20) is als ‘Keravic’ bezig met kunst. De jonge Heulenaar, die naar school gaat in het Buitengewoon Onderwijs Lage Kouter in Kortrijk, vindt naar eigen zeggen de rust en stilte als hij met kunst bezig is. “Zelfs mensen die we niet kennen zijn enthousiast over Vics werk”, zegt papa Jacky.

Vic Sabbe (20) gaat naar school in De Lage Kouter in Kortrijk. Hij volgt een specialisatie winkelbediende en loopt stage bij Electro Depot in Ring Kortrijk. Daarvoor volgde hij in De Lage Kouter een schildersopleiding. “Toen ik een deur moest schilderen, wilde ik er een tekening in maken”, zegt hij.

Vic startte aan de tekenacademie, maar dat was niets voor hem. “Daar waren verplichte opdrachten. Nu ga ik naar Kunstkring Joost in Marke en daar laten ze me vrij in wat ik maak. Ze doen wel voorstellen, maar je kan kiezen of je daar aan meewerkt.”

Bij Kunstkring Joost is er ook een tekenclub, maar Vic doet er enkel keramiek. Hij houdt echt van het creëren. Vics papa Jacky vult aan dat Vic in Kunstkring Joost les krijgt van Manja, een professionele lesgever. “Vic zou een aparte, nogal ruwe stijl hebben die heel uniek is.” Vic begon zo’n tien jaar geleden met boetseren en ging meer en meer de kunsttoer op. Daar kan hij zijn creatieve ei in kwijt. Hij zou het zelfs zien zitten om zelf boetseerlessen te geven.

Veel tijd

Vic verzint zijn werken gewoonlijk eerst in zijn hoofd en begint dan te verwerken. Zijn eerste werk was een olifant. Ook het varken van Bevergem en een fragment uit The Lion King zijn werken die hij al maakte. Al zijn werken krijgen een naam.

Niet enkel met klei is Vic creatief. Hij maakt ook stripverhalen en schrijft verhalen. Onder impuls van kunstenares Mie Bogaerts nam Vic dit jaar deel aan Buren Bij Kunstenaars. “Dat was een topper. Zelfs mensen die we niet kennen zijn enthousiast over Vics werk”, aldus Jacky. Velen vroegen Vic al om dingen voor hen te maken. Het maken van een werk neemt echter wel wat tijd in beslag.

“Niet enkel het boetseren vergt tijd, maar ook het bakken en glazuren moet verschillende keren gebeuren. Het duurt toch zes à zeven dagen voor een werk af is.” Vic werkt met klei bij Kunstkring Joost, maar werkt ook thuis.

“We gingen klei en glazuur halen in een gespecialiseerde winkel. Het bakken moeten we laten doen, want een oven waarmee je op 2.000 °C kan bakken heb ik nog niet.” Later zou Vic zijn werk graag combineren met kunst. Nu wil hij aan nog wat tentoonstellingen meedoen, en alles op het gemak opstarten.

Stilte en rust

In de kunst en het creëren kan Vic zijn gevoelens kwijt. “Ik vind stilte en rust in mijn hoofd als ik met kunst bezig ben en als ik loop”, zegt hij. Vroeger voetbalde Vic nog in de G-ploeg van KVK waar zijn papa trainer was. “Ze zeiden dat ik goed kon lopen en zo trok ik naar Atletiekbeweging Marke, waar ik extreem goed opgevangen werd door Romain Ossieur.” Vic kan zowel lange afstanden lopen als spurten. Hij kan gemakkelijk zo’n 30 km lopen. “Ik zou graag nog eens een marathon lopen.”

Nu doet hij aan verschillende wedstrijden mee, waarin hij heel vaak het podium haalt. Vic is zeer tevreden: “Ik doe alles wat ik graag doe. Ik amuseer me op het werk, waar een goede sfeer heerst en waar ik een goede bazin heb en in mijn vrije tijd kan ik boetseren en lopen, de twee dingen die me het nauwst aan het hart liggen”, besluit Vic.

(ED)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier