Julie Vercruysse exposeert in eigen huis (dat een kunstwerkje op zich is)

Julie Vercruysse heeft haar atelier in haar eigen huis. (foto Frank) © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Kunstenares Julie Vercruysse (41) pakt in de laatste twee weekends van maart uit met een expositie van haar werken en stelt daarvoor haar eigen woning in de Prinsessestraat 43 in Emelgem open. “En alles wat geëxposeerd is, zal ook te koop zijn.”

Julie Vercruysse en haar partner Petra wonen in de Prinsessestraat. Initieel woonden ze enkele huizen verderop, maar toen het pand op het nummer 43 te koop kwam te staan, zag het koppel het potentieel er van in. “We wonen hier in een schitterende buurt en kunnen het ook goed vinden met onze buren.” Ondertussen heeft de woning een metamorfose ondergaan. “Ook dat architecturale zit in mij, in samenspraak met Petra heb ik het helemaal uitgetekend. Met respect voor de bestaande woning en de oude materialen, maar met een moderne touch.”

Vooraan het huis heeft Julie haar atelier, achteraan is het leefgedeelte met een prachtig zicht op Wandel op de Mandel. De boten schuifelen er op het kanaal door het decor. “Je voelt je hier ook te midden de natuur, met fluitende vogels en de eekhoorntjes die komen piepen.”

Kunst in het toilet

De ster van het veld ten huize is Jackson. “Een kruising tussen een Spaanse Waterhond en een Yorkshire die we adopteerden vanuit Spanje via Dogs Behind Bars. Hij heeft hier zijn draai al gevonden, hij verstaat al West-Vlaams. En voor mij geeft de zorg om een hond me de verplichting om ook drie keer per dag naar buiten te gaan”, zegt Julie, die sinds 2010 fulltime met haar kunst bezig is. En dat in verschillende gedaantes: van Jools Pent en Verft tot Jools Marools. Alles in de Prinsessestaat ademt ook kunst. De deurbel, de voordeur,… “Zelfs in het toilet en in de badkamer kon ik me al uitleven. Voor haar klanten creëert ze zaken op maat: van muurschilderijen tot portretten. “Maar ik krijg daarbij ook heel wat vrijheid.”

In de genen

Onlangs moest Julie afscheid nemen van haar papa Emiel. Julie dankt haar creativiteit zowel aan vaders- als moederskant. “De tafel waaraan we hier nu zitten, heb ik zelf ontworpen. De stoelen zijn nog van mijn opa aan moederszijde. We wilden hier ook in ons huis persoonlijkheid steken.”

En dat huis is dus straks het decor voor alle werken van Julie die te koop zijn en dat gaat van portretjes van wereldsterren op een tegeltje tot grote schilderijen. Julie is van vele markten thuis, de inspiratie van het moment bepaalt veel. “Misschien is dit toch wel een ode aan mijn papa. Ook hij had nog veel werken staan, misschien doen we wel eens een expo met zijn kunst.” (WVS)

In de weekends 23 en 24 en 30 en 31 maart is er van 13 tot 18 uur vrije ingang in de Prinsessestraat 43 in Emelgem. Via Instagram @Joolsmarools krijg je al een idee van de werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier