Joke en Michel surfen mee op de ‘tufting’-hype: “Al telefoon gekregen van Jeroom”
In het Groot Salon van de bib is momenteel werk te zien van Michel Dasschot (39) en Joke Billiet (40). Het Blankenbergse kunstenaarskoppel legde zich met hun Atelier Mi-Jo toe op ‘tufting’, een uit de VS overgewaaide techniek waarbij je met een soort pistool wol door een doek schiet. Ook bij ons is tufting sinds kort – met dank aan TikTok en Instagram – een echte rage. “We kregen zelfs al een aanvraag van het management van Jeroom.”
Op TikTok is het al even een hit: wie hip wil zijn, die moet tegenwoordig ‘tuften’. Dat is een soort hoogpolig tapijt maken met kleurrijke tekeningen erin. De workshops – die nochtans niet goedkoop zijn – zijn binnen de kortste tijd volzet. Heeft er misschien wel iets mee te maken: de superpopulaire zangeres en actrice Pommelien Thijs doet het ook. “Er is sindsdien inderdaad een jonger publiek op gesprongen”, bevestigt Joke, die de workshops geeft bij Atelier Mi-Jo (een verwijzing naar hun voornamen, red.). “In het begin zagen we vooral oudere dames die al met handwerk bezig waren, nu krijgen we veel groepjes vriendinnen en moeders met dochters over de vloer.”
Leren op YouTube
Michel leerde de techniek kennen via de Mind- and Makerspace van Howest. “Ik had er zelf ook nog nooit van gehoord, maar het sprak me meteen enorm aan. Tufting is een erg veelzijdige techniek en het resultaat ziet er altijd zo kleurrijk uit. Zelf werken we daarom het liefste met acrylwol. Dat verbleekt ook niet rap”, legt hij uit. Michel en Joke leerden de techniek via YouTube. “Dat is een heel leerproces geweest”, zegt Joke. “Ondertussen zit er in Brugge ook iemand die workshops geeft, maar toen wij ermee begonnen kon je ’t hier nog nergens leren. En de techniek vergt wel wat precisie.”
Vandaag krijgen Joke en Michel aanvragen uit heel het land. “De workshops zijn inderdaad niet zo goedkoop, maar ze duren dan ook wel vijf uur”, zegt Joke. “En eenmaal de cursisten er goed mee weg zijn, kunnen ze zelfs niet meer stoppen om naar het toilet te gaan. Elke keer opnieuw is het schrikken dat die vijf uur al om zijn. Tufting heeft zo bijna ook iets meditatiefs.”
“Het leuke is ook dat je na afloop van de workshop een afgewerkt product hebt. Je gaat dus niet met lege handen naar huis”, zegt Michel, die naast de workshops bestellingen op maat maakt. Zo kreeg hij op een dag telefoon van Jerooms management. “Hij wilde graag een van zijn eigen tekeningen laten omzetten, maar door het gewenste formaat was dat toch niet haalbaar. Ondertussen denk ik er wel nog altijd over na om hem eens een werkje op te sturen. Ik ben fan van Jeroom”, glundert Michel. Op de mini-expo in de bib prijkt naast een portret van basketlegende Kobe Bryant ook een opvallende beeltenis van Acid. “Die maakten we in de periode van het Reuzegom-proces”, zegt Joke. “Nathan woonde toen bij ons in de straat, en hij zat ook in d’Oefenschool waar wij allebei lesgeven. Iederéén kent Acid daar.”
De expo is nog tot eind oktober gratis te bezichtigen in het Groot Salon, tijdens de openingsuren van de bibliotheek.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier