IN BEELD – De nieuwe werken van The Crystal Ship: “Het slechte weer vormde voor de artiesten een enorme uitdaging”

Deze blikvanger is te bezichtigen in het station van Oostende. © Stad Oostende
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Vijftig nieuwe kunstwerken, waarvan zestien imposante en ruim dertig subtielere, sieren de Oostendse straten. Dat brengt het totaal van de kunstwerken die deel uitmaken van The Crystal Ship op tachtig grote muren en meer dan honderd kleine interventies. “Het slechte weer vormde voor de artiesten een enorme uitdaging”, zegt curator Bjorn Van Poucke.

Tijdens de eerste week van de paasvakantie waren verschillende kunstenaars uit binnen- en buitenland aan het werk op verschillende locaties in de badstad. Dat deden ze in het teken van de negende editie van The Crystal Ship, dat in 2016 voor het eerst plaatsvond. De kunstenaars lieten zich allemaal inspireren door James Ensor, hoe kan het ook anders in het Ensorjaar.

‘Carnival for Life’

Het thema werd door curator Bjorn Van Poucke gekozen. “Ik koos dit jaar voor het thema ‘Carnival for Life’ met een duidelijke knipoog naar James Ensor”, vertelt Van Poucke. “De keuze van de artiesten gebeurde dit jaar samen met co-curator Carlo McCormick. Carlo is een enorme Ensor-liefhebber en dat al van kinds af aan.”

(Lees verder onder de fotoslider)

1/12

2/12

3/12

4/12

5/12

6/12

7/12

8/12

9/12

10/12

11/12

12/12

1/12

2/12

3/12

4/12

5/12

6/12

7/12

8/12

9/12

10/12

11/12

12/12

Zaterdag waren nog een tweetal kunstenaars aan het werk. Zo werkt de Duitser Case Maclaim nog even door aan zijn muurschildering op de gevel van het Ensorinstituut die een enorme collage voorstelt. Maar ook de Brusselse Ilke Cop moest zaterdag nog verder werken. “Ik ben aan de slag geweest in de Dokter Verhaeghestraat”, vertelt ze. “Ik moet zeggen dat dat een hele toffe buurt was. Buren brachten mij thee en dat was nodig, want het weer zat de afgelopen dagen niet mee. Het was ook mijn eerste mural, want normaal stel ik tentoon in galerijen en musea.”

Ilke snijdt een maatschappelijk thema aan met haar mural. “Ik ben vertrokken vanuit een werk van Ensor: Pierrot. Ik heb dat gebruikt om een soort zelfportret te maken. Ik vertrek immers meestal vanuit mijn eigen beeltenis en eigenlijk is het een commentaar op de staat van de wereld door de klimaatcrisis, oorlogen, enzovoort. Pierrot wordt afgebeeld als een soort rouwfiguur, maar ook als een figuur die kritiek geeft op de maatschappij. Ik heb ook Oostende betrokken door een strandlandschap te maken met een doek dat ervoor valt. Pierrot duwt dan het doek opzij, maar daarachter zit nog een doek. Een beetje symbolisch voor de wereld: Waar gaan we naartoe? Wat is de oplossing? Iets om bij stil te staan”, aldus de kunstenares.

Belangrijk evenement voor de stad

Volgens burgemeester Bart Tommelein is The Crystal Ship heel belangrijk voor Oostende. “De muurschilderingen brengen niet alleen kleur in onze stad, maar ze versterken ook de gemeenschapszin”, zegt de burgemeester. “Het festival moedigt immers mensen aan om naar buiten te komen, elkaar te ontmoeten en te genieten van kunst in de openbare ruimte. Het is dan ook heel belangrijk voor onze stad.”

Daarmee is Oostende het mekka voor kunstliefhebbers. De badstad telt nu 81 grote muurschilderingen en ruim 100 kleinere. Wie de route wil volgen, kan terecht bij Toerisme Oostende op het Monacoplein om er een tijdelijk plannetje af te halen waarop alle nieuwe en alle vorige kunstwerken vermeld staan. Routes kunnen ook gevolgd worden via de app Ostend City Walks. Vanaf begin mei zullen de definitieve plannen beschikbaar zijn.