Het (on)gerijmd leven van Ensor in woord en beeld in de Nieuwe Gaanderijen

Op de foto zien we coördinator Ensorjaar 2024 Wim Vanseveren, auteur Guy didelez, tekenaar Caryl Strzelecki, projectleider Cultuurdienst Annelies Bentein en schepen Bart Plasschaert. © ML
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

Vanaf dinsdag 30 april loopt in de Nieuwe Gaanderijen op de zeedijk in Oostende de expo ‘James Ensor: mijn (on)gerijmde leven’.

De openluchtexpo is geënt op het gelijknamig boek met dezelfde titel van kinder- en jeugdateur Guy Didelez (72), die gedichten schreef bij de door Ensor geïnspireerde tekeningen van cartoonist, illustrator, strip- en reclametekenaar Caryl Strzelecki (64). Die laatste raakte gefascineerd door de tekeningen, etsen en schilderijen van de Oostendse meester na en bezoek aan het Ensorhuis. Toen Didelez eerder toevallig een versje schreef bij een van die tekeningen ontstond bij de twee het idee om via gedichtjes bij de tekeningen op een toegankelijke manier te vertellen over het leven van de kunstschilder. Een ruime selectie van tekst en prenten is nu zeven op zeven en de klok rond te genieten op de dijk. Kortom James Ensor voor jong en oud. Nog tot 26 juni. (ML)