Groepsexpo deelnemers Prijs van de Makers in Sint-Annakasteel in Maldegem

Laureaten Gieles Van Duyse, Sam Solooki en Sven Boel krijgen uit handen van schepen van Cultuur Nicole Maenhout een mooie geldprijs. © MIWI
Michel Wijne
Michel Wijne Medewerker KW

Nog tot en met 15 juli kan je in het Sint-Annakasteel naar een groepsexpo met werk van kunstenaars die deelnamen aan de Prijs van de Makers. “Op onze open call reageerden 224 kunstenaars, bijna een verdubbeling ten opzichte van onze vorige editie”, zegt schepen van Cultuur Nicole Maenhout (N-VA), die tijdens de openingsreceptie de namen van de winnaars van de Prijs van de Makers bekendmaakte.

“Met deze wedstrijd willen we beeldende kunstenaars de kans geven om met hun werk naar buiten te komen. Deze keer was het thema grenzeloos”, gaat Nicole verder. “Na de eerste selectieronde koos de jury, bestaande uit Tiemke Gauderis, Jonas Vansteenkiste en Daan Rau, 42 kunstwerken.”

Kasteel

“Tijdens de tweede selectieronde werden van deze 42 inzendingen uiteindelijk 17 werken weerhouden voor de definitieve selectie. 16 werken zijn momenteel te zien in het Sint-Annakasteel en 1 werk staat buiten ter hoogte van het prieeltje in het Sint-Annapark.”

“We willen beeldende kunstenaars de kans geven om met hun werk naar buiten te komen” – Nicole Maenhout, schepen van Cultuur

Bij het selecteren hield de jury uiteraard rekening met het opgelegde thema grenzeloos, maar ook de kwaliteit van het ingediende werk en het tot nu toe afgelegde parcours werden mee in de weegschaal gelegd. “Er werd stilgestaan bij vragen als Is het ingediende werk consequent binnen het oeuvre? en Klopt het wel allemaal? Dat laatste gebeurde op basis van de portfolio van de kunstenaar”, klinkt het.

Laureaten

Tijdens de opening van de expo werden ook de namen van de laureaten van Prijs van de Makers editie 2024 bekendgemaakt. “De eerste laureaat is Gieles Van Duyse. Zijn werk Puffer Jacket (Waves), een schilderij in olieverf op mdf wist de jury het meest te bekoren. Met zijn werk Licht’ig gevecht, een sculptuur in acrylhars, metaal, plastic wielen en UV-vernis, bemachtigde Sven Boel de tweede plaats. Sam Solooki werd derde met zijn werk Detachment, een foto op premium glossy photo paper”, somt schepen Maenhout op.

Elke laureaat kreeg van ons een mooie geldprijs en winnaar Gieles Van Duyse krijgt daarnaast van ons ook de kans om volgend jaar solo te exposeren in het Sint-Annakasteel.

De expo in het Sint-Annakasteel is te bezoeken op zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur en op maandag van 10 tot 12 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier