Gistelnaars geven jaarlijkse expo Mercurius mee vorm

Erwin David, Lieve Desmedt, Arlette Lems en Roland Ide zijn de Gistelse deelnemers aan de komende Mercurius-tentoonstelling. © PM
Redactie KW

Kunstkring Mercurius uit Leffinge stelt voor de 49ste keer tentoon op zaterdag 5 en zondag 6 oktober in zaal De Zwerver. Maar wat hebben vier Gistelnaars met dit bijna-jubileum te maken?

Mercurius is een begrip in de regio. Volgend jaar mag de kunstvereniging van voorzitter Robert Spegelaere maar liefst vijftig kaarsjes uitblazen. Maar dat is voor later, want begin oktober brandt de lamp op hun jaarlijkse expo in De Zwerver in Leffinge. Tussen 10 en 18 uur stellen twaalf kunstenaars tentoon.

Vier uit Gistel

Opvallend: een derde van de deelnemers komt uit Gistel. Erwin David (metaal en ijzerrecuperatie), Roland Ide (keramiek), Arlette Lems (zijde en vilt) en Lieve Desmedt (aquarel) zijn van de partij. “Ikzelf ben al drie jaar lid nadat ik op een expo met andere leden in contact ben gekomen met hen. De andere deelnemende kunstenaars zijn al langer aangesloten bij Mercurius”, schetst Erwin David, die in Snaaskerke zelf kunstinitiatieven neemt.

“Naast de expo begin oktober organiseert Mercurius ook altijd een expo in Wilskerke (in de lokale kerk, red.) en een kerstmarkt. De tentoonstelling in De Zwerver, toch een bekende evenementenzaal, is best groot en met een mooie variatie aan kunstvormen.”

Zo tekenen ook artiesten Annick Borny, Martine Bogaerts, Etienne Bloes, Jean Decat, Miniek Devisscher, Anny T’Jonck, Liliane Vandenkerckhove en Miep Van der Haegen tentoon. “Wij vier Gistelnaars nemen als aangespoelden deel”, knipoogt Erwin. “De andere artiesten zijn van Middelkerke zelf. De Mercurius-expo weet toch steeds enkele honderden bezoekers te lokken.”

Op vrijdagavond wordt het evenement op gang getrapt met een vernissage. Iedereen is gratis welkom op zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier