In de befaamde Plantentuin in Meise pronken twee kunstenaars uit onze regio op de tweejaarlijkse expo Cultuurvuur: Sabine Van Eynde (54) uit Koekelare en Erwin David (60) uit Snaaskerke. Hun knappe en eigenzinnige werken kan je nog tot 30 september bezichtigen. “We wisten niet eens van elkaar dat we deelnamen”, lacht het sympathieke duo.
Van 1 mei tot 30 september presenteren Plantentuin Meise en de vzw Cultuurvuur voor de vierde maal een verrassende kunstexpo. 52 kunstenaars of collectieven uit Vlaanderen, Brussel en Nederland maakten één of meerdere kunstwerken voor een welbepaalde plek in wellicht de meest bekende tuin van ons land. “De kunstenaars gingen de uitdaging aan om zich volop te laten inspireren door de natuur en meer specifiek door dát plekje in Plantentuin Meise”, klinkt het bij de organisatoren.
Glas en metaal
Enter Sabine en Erwin. De twee gepassioneerde kunstenaars zijn met hun geheel eigen stijl geen onbekenden in de streek. Sabine is al zo’n twaalf jaar in de ban van glaskunst en baat Galerie De Sterre uit in de Sterrestaat in Koekelare. Daar zijn om de twee maanden ook één of meerdere gastkunstenaars te zien, zoals nu Limburger Etienne Jammaers die ook in Meise te zien is. Erwin tovert met dAS Metaal Art voornamelijk recuperatiemateriaal om tot kunststukken. Hij is ook organisator van de jaarlijkse Kunstwandeling in z’n dorp Snaaskerke – dat initiatief loopt nu tot 31 juli – en geldt als stuwende kracht binnen het lokale culturele leven. “We gaven allebei gehoor aan de oproep van de Plantentuin en Cultuurvuur”, zegt Sabine. “We dienden een portfolio in te sturen en een selectie te doorlopen. Maar het was pas op een infomoment voor geselecteerde kunstenaars dat we van elkaars deelname wisten. (lacht) ‘Moh! Jij bent hier ook!’, klonk het bij ons. Kijk, het is namelijk eigen aan kunstenaars om hun deelname of inschrijving aan een wedstrijd, concours of expo stil te houden tot het eigenlijke werk er te zien is. We kennen elkaar van lokale kunstinitiatieven, maar waren verrast elkaar in Meise tegen het lijf te lopen.”
Maanden werk
Het werk van Erwin kreeg als naam ‘Ode aan de Natuur’ en is te zien bij de Balatkas nabij de Cronquisttuin. Het is één van de oudste kassen van het land, gebouwd in glas en staal, en in 1854 ontworpen door Alphonse Balat, hofarchitect van koning Leopold II. “Mijn werk is een eerbetoon aan de natuur en vervaardigd uit gerecycleerde materialen en keramiek”, zegt Erwin. “Door materialen te hergebruiken, geef ik ze een nieuwe betekenis en draag ik bij tot het behoud van onze natuurlijke bronnen. Ik liet me inspireren op de Balatkas zelf en de paradijsvogelbloem, van waaruit de paradijsvogel zich langzaam ontplooit. Terwijl de bloemen zich naar de top kronkelen, zetten ze een kroon van bloemen op Moeder Natuur. Letterlijk, want op het metershoge werk prijkt een kroon. Ik ben in januari met de werken begonnen: lassen, zagen, bouten aanhalen… Het slechte weer dit voorjaar heeft niet geholpen. Maar het stuk is vorige week zondag nét op tijd klaar geraakt. (knipoogt) Ik ben een deadlinewerker, hé.” Sabine ging voor een triptiek van glaskunstwerken. Je vindt haar werk in het Plantenpaleis, meer bepaald het ‘Mediterraan Bioom’. “Met de titel ‘Glas en Groen: Mediterrane Dans in 3D’ wil ik de kracht en pracht van mediterrane klimplanten belichamen. Nuances van blauw en groen glas creëren diepte en levendigheid, de klimplanten in geel, oranje en rood zorgen voor extra contrast. Aan een kunstwerk ben je niet continu of aan één stuk bezig. Het creatieproces doorloopt verschillende fases en rijpt gaandeweg.”
Toch knap van Sabine en Erwin dat ze zich de komende maanden in Meise mogen tonen. Bijvoorbeeld: in 2023 vonden maar liefst 246.000 bezoekers van binnen- en buitenland de weg naar de Plantentuin. “Wel, als er ook maar 5 procent van de bezoekers onze namen en werken opmerkt, is dat mooi meegenomen. Via een QR-code leren ze zowel de werken als kunstenaars kennen. Het kan nieuwe opdrachten opleveren en bijdragen tot naambekendheid. Bovenal overheerst een gevoel van trots.” Opvallend: het werk van Sabine is al verkocht nog voor het in Meise te zien is. “Ik hoop eveneens een koper te vinden”, duimt Erwin. “(lacht) Het is geen sinecure om het werk van 5 meter hoog op 2 à 3 meter breed opnieuw mee te nemen richting Snaaskerke.” Alle info: naturainspiratus.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier