Galerie P. exposeert Jos Verdegem op nieuwe locatie

Foto V.l.n.r. Schepen voor de Vrije Tijd Bart Plasschaert, galeriehouders Sofie Baert en Bart Ramakers en inleider Willem Elias (foto ML)
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

Oostende is in dit Ensorjaar weer een galerie rijker. Op de Oosthelling presenteren Sofie Baert en Bart Ramakers in hun Galerie P. stillevens van Jos Verdegem onder het thema La vérité en peinture.

Een paar jaar vonden Bart Ramakers en Sofie Baert exporuimte in Galerie Papillon aan het Marie-Joséplein. Vanaf nu realiseren zij hun artistieke dromen op de Oosthelling 10 en linken hun eerste tentoonstelling meteen aan het lopende Ensorjaar 2024. “Samen met Oever, AHWNN, CAS en Noir de Noir maakt Galerie P. deel uit van Oostende. art, een dynamische vzw die Oostende als galeriestad op de kaart wil zetten”, zegt Bart Ramakers.

Onze eerste tentoonstelling maakt deel uit van het Oostende. art-project InfluENSORed in het kader van het Ensorjaar 2024. En onder die noemer laten we een aantal moderne en hedendaagse kunstenaars dialogeren met de geestelijke nalatenschap van Ensor.”

Grafiek en stillevens

Jos Verdegem is een kleurrijk en uniek figuur in de Belgische kunstgeschiedenis, een eigenzinnige vernieuwer, niet onder te brengen in een stroming of strekking, maar niet zonder invloed: hij was leraar van onder meer Roger Raveel en gids van de jonge Jan Hoet in de Gentse kunstwereld.

Net als bij die andere unieke figuur James Ensor nemen grafiek en stillevens een groot deel van zijn oeuvre in, en precies op die heel uiteenlopende stillevens focussen we ons in La Vérité en Peinture. Ze illustreren op een markante manier de wijze waarop deze zoekende geest zich van conventies heeft bevrijd om zijn unieke taal te vinden. Wat resulteert in een oeuvre dat de jongste jaren opnieuw naar waarde wordt geschat. Kunstfilosoof en inleider van de tentoonstelling Willem Elias stelde ook zijn nieuwe boek Jos Verdegem, 1897 – 1957 voor.

De expo ‘La Vérité en Peinture’ loopt tot en met 18 februari. Telkens van vrijdag tot en met zondag van 14 tot 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier