Expo ‘liefdevolle lijven’ in Oostende doorbreekt taboe over intieme leven van personen met een beperking

V.l.n.r. schepen voor de Vrije Tijd Bart Plasschaert, Lien Deblaere (educatief medewerker Dito), Pascal Colasse, Charlotte Aelbrecht (coördinator van het project Liefdevolle Lijven), Hannelore Burssens en Evert Van der Poten. © ML
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

Dito vzw, een vereniging van en voor personen met een beperking of chronische ziekte en hun netwerk, en de stad Oostende organiseren de expo ‘liefdevolle lijven’ die de bezoeker een unieke blik op het intieme leven van personen met een beperking gunt.

In de intieme beelden van Morgane Gielen krijgt de bezoeker een eerlijke maar ook respectvolle blik op het intieme leven van twintig liefdevolle mensen met een lichamelijke of psychische beperking of chronische ziekte. Sommigen hebben een beperking anderen niet, sommigen zijn vaste partners, anderen dan weer niet.

App of QR-code

“Elk individu beleeft intimiteit op een heel eigen manier met zijn, haar of hun partners. Hun meeslepende en authentieke verhalen over liefde, seksualiteit en een leven met beperkingen zijn via app of QR-code te beluisteren,” verduidelijkt Lien Deblaere van Dito West-Vlaanderen.

Dito vzw informeert, sensibiliseert en zet een stempel op een participatief beleid. Met meer dan 10.000 leden werkte Dito al succesvolle projecten uit als De voorleesbende, Filou, Garsons Uniek en Inktvis. Fotografe Morgane Gielen richtte als eerste met No Babes vzw en No BabesAgency een exclusief modellenbureau op in ons land.

Authentieke intimiteit

Bevoegd schepen Hina Bahatti liet zich door ziekte verontschuldigen bij de opening, maar schepen voor Vrije Tijd Bart Plasschaert bracht haar boodschap over: “Er rust nog altijd een groot taboe op het gebied van intimiteit en liefdesrelaties bij mensen met een beperking of chronische ziekte. Met deze tentoonstelling streven we ernaar om een eerlijk inzicht te bieden in het intieme leven van die mensen.”

En voegt schepen Plasschaert eraan toe: “In deze commerciële periode rond valentijn waar via de sociale media geïdealiseerde perfecte lijven de beeldschermen vullen, is deze expo een ode aan authentieke intimiteit.”

De expo ‘liefdevolle lijven’ reist nog tot en met 2025 heel Vlaanderen door en is nu voor het eerst in onze provincie te zien. Info: www.ditovzw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier