Expo ‘KUNST ontsluierd’ in Ieper helpt vrouwen in Afghanistan

Ondanks dat de Taliban in augustus 2021 de macht opnieuw overnam in Afghanistan en daarbij de rechten van vrouwen fel beknotte, blijft de beweging Moeders voor Vrede actief in het Aziatisch land. © CM
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Ondanks dat de Taliban in augustus 2021 de macht opnieuw overnam in Afghanistan en daarbij de rechten van vrouwen fel beknotte, blijft de beweging Moeders voor Vrede actief in het Aziatisch land. “Goed verscholen werken we met drie klassen van telkens 25 meisjes van 15 jaar hoopvol verder aan hun toekomst”, zegt bezielster Jennie Vanlerberghe.

In Kunstenhuis R121 in Ieper zette Moeders voor Vrede de kunstentoonstelling ‘Kunst Ontsluierd’ op poten. Met de verkoop van de werken wil de organisatie haar werking in Afghanistan verderzetten.

“Gelukkig is het werk van Moeders voor Vrede niet voorbij”, zegt Jennie Vanlerberghe, voorzitter van Moeders voor Vrede. “Momenteel leiden we 75 jonge meisjes op. We doen dit weliswaar achter gesloten deuren, maar ze doen het toch maar. Ze hebben hoop op een beter leven. Hoop mag je nooit opgeven.”

Enkele van onze medewerkers kregen levensbedreigende berichten omdat ze vrouwen zelfstandigheid bijbrachten

“In feite was het Afghanistan-verhaal van bij de start een hoopgevend verhaal. Toen we bijvoorbeeld in 2010 een nieuw project, ziekenhuis en alfabetiseringsklasjes begonnen in Shakardarah, zo’n vijftig kilometer van Kaboel, kreeg geen enkel meisje of vrouw toestemming om te komen.”

“Maar geduld werd ons succes. Tot augustus 2021 bezochten dagelijks meer dan honderd vrouwelijke patiënten onze dokters. Ook de twaalf alfabetiseringsklassen zaten overvol en vooral de meisjes die de Engelse lessen volgden waren vastbesloten om hun leven op het goede en niet onderdrukte spoor te zetten.”

Goedheid van mensen

“Omdat allemaal mogelijk te maken, konden we gelukkig rekenen op de goedheid van de mensen. Helaas veranderde de situatie in augustus 2021 door de komst van de Taliban. Enkele van onze medewerkers kregen levensbedreigende berichten omdat ze vrouwen zelfstandigheid bijbrachten. Ze moesten helaas het land verlaten. Maar gelukkig niet allemaal.”

“Vandaag zijn er nog vrouwen die, weliswaar voorzichtig, maar vooral heel moedig, verderzetten in Afghanistan en zo jonge meisjes hoop geven.”

Ieper Vredestad

“Wij kunnen alleen maar dankbaar zijn dat we Jennie en de medewerkers van Moeders voor Vrede in ons midden hebben”, zegt schepen van Cultuur Valentijn Despeghel (Vooruit).

“Jullie helpen de boodschap van Ieper Vredesstad mee uitdragen. Belangrijker dan dat is de hoop die Moeders voor Vrede bracht en brengt voor de vele vrouwen die in het verleden participeerden aan jullie initiatieven in het Vrouwenhuis in Istalif en later ook op andere plaatsen in Afghanistan. Na de machtsovername van de Taliban werd de draad toch weer opgenomen om taallessen te organiseren, desnoods onder de mom van koranlessen of ergens in verborgen klaslokalen.”

“Maar vandaag volgen meisjes in Afghanistan weer lessen die door Moeders voor Vrede worden georganiseerd. Dat deze tentoonstelling veel bezoekers naar deze plek mag brengen, veel werken de weg vinden naar een nieuwe eigenaar en de opbrengst zo kan bijdragen aan de werking van Moeders voor Vrede en de realisatie van Vrouwenrechten in Afghanistan.”

Tentoonstelling

De tentoonstelling werd samengesteld door Jan Yperman. “Vanuit mijn eigen oogpunt en smaak bracht ik achttien kunstenaars samen voor deze tentoonstelling. Voor deze expo zocht ik naar enkel evenwichten: evenveel vrouwen als mannen. We selecteerden kunstenaars van verschillende generaties, met figuratieve en abstracte werken. Zoals de maatschappij meer is dan enkel zwart en wit, zo rijk is het ook het kunstpalet.”

Een greep uit de deelnemende kunstenaars: Ieperlingen Martine Bossuyt, Filip De Cock, Palieter Hillewaere, Pieter Lerooij (Elverdinge), Gibert Degryse en Godfried Vervisch. Er is ook werk te zien van de Afghaanse, maar ondertussen in Ieper wonende meisjes Nasima Bahar en Hania Hossaini. Verder is er ook werk te zien van fotografe Lieve Blancquaert, Loes De Gendt, Sofie Demeyer, Inge Depraetere, Stéphanie Lebon, Kaat Pype, journalist Karl Vandenberghe, Frans Vercoutere, Stijn Yperman en, jawel, Willem Vermandere.

KUNST ontsluierd loopt nog tot 13 oktober in Kunstenhuis R121 in de Rijselstraat 121 in Ieper.

Meer info via www.mothersforpeace.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier