Eerste editie van het Reiefestival op veertien Brugse locaties: kunstenfestival rond het water

Projectverantwoordelijke Alan Quireyns en dramaturge Barbara T'Jonck lichten het Reiefestival toe. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Van 18 tot 20 augustus vindt de eerste editie van het Reiefestival in Brugge plaats: een kunstenfestival op en rond het water. “We maken een verbinding tussen kunst en erfgoed. Tien makers gaan aan de slag rond het brede thema geloof”, zegt projectverantwoordelijke Alan Quireyns.

De Reiefeesten zijn dood, leve het Reiefestival. Organisator Brugge Plus tapt uit een ander vat dan het Comité voor Initiatief indertijd. Drie dagen lang, telkens van 11 tot 23 uur, kan je op veertien locaties genieten van vijftig toonmomenten van nieuwe creaties.

“We deden een oproep naar theatermakers, musici en kunstenaars. Ze moesten aan de slag gaan met Brugs Erfgoed, rond het thema geloof, zij het in erg brede zin. Om die verbinding te maken, werkten we met een inspiratiebox: een collectie met vijftig documenten en kunstwerkjes. Gaande van ex-voto’s tot een zilveren hartje”, legt Alan Quireyns van Brugge Plus uit.

The Van Jets

“104 kunstenaars stelden zich kandidaat en zonden een project in, we hebben er tien weerhouden. Bijgevolg biedt het Reiefestival acht betalende voorstellingen op en rond de reien aan, naast gratis performances, twee processies en installaties. Zo treedt Johannes Verschaeve, de zanger van The Van Jets, drie keer solo op. Als de prediker Johannes trekt hij van plek naar plek in de Brugse wijken om er zijn ‘geloof’ te verkondigen.”

“De Italiaanse Azzurra De Gregorio ontwierp een bootprocessie, waarin ex-voto’s, dankbetuigingen vervaardigd door onder meer bewoners van zes woonzorgcentra, aangeboden worden aan een mysterieuze figuur. Nadav Perlman en Rino Sokol laten performers in processie trekken in kleren die zij ontworpen hebben. Voor ‘Dit is geen appel’ gingen schrijfster Marieke De Maré en videokunstenares Ilke De Vries aan de slag met de leerlingen van hotelschool Spermalie. Hun kunstwerk is te zien op de gevel van godshuis Spanoghe.”

De ziekte danst in mij

Bij de betalende performances springt het project ‘Vitus de ziekte danst in mij’ van Bruggeling Jorre Vandenbussche in het oog. “Deze theatermaker lijdt aan de ziekte van Huntington en raakt verlamd. Op de Minnewaterbrug zal hij het ritueel van de Sint-Vitus en Sint-Jansdansers brengen. Het publiek kan van op bootjes de voorstelling bijwonen”, aldus Alan Quireyns.

Wie graag een nachtje in slaap gewiegd wordt in de turnzaal van Howest, kan deelnemen aan ‘Nocturnes for a society’, geluidsmeditatie van Myriam Van Imschoot en Lucas Van Haesbroeck.

Dramaturge Barbara T’Jonck ontwierp de geluidswandeling ‘T-2123’ met start en einde aan het Concertgebouw: “Voor mij heeft geloof met liefde te maken. Kun je je in deze tijden nog voor iets engageren? Hebben de mensen nog geloof in de toekomst? Voor mijn project heb ik tal van toeristen en Bruggelingen met die vragen geconfronteerd.”

Klimaatcatastrofe

“Mijn audiowandeling vindt plaats in een verre toekomst, in 2123. Brugge staat onder water. Twee gidsen, de performers Veroline Vanderbeeck en Ibtissam Boulbahaiem, nemen telkens vijftien personen mee op sleeptouw langs de reitjes. Ze krijgen een speeltje, een kunstwerk van Elias Cafmeyer, mee. Het wordt een totaalervaring, ik hoop dat die audiowandeling de deelnemers uit hun bubbel haalt en leert op een andere manier te kijken naar het Brugse erfgoed. Een klimaatcatastrofe verandert ons collectief denken over de toekomst grondig”, besluit Barbara T’Jonck.

Het festivalcentrum bevindt zich in het Arentshuis. Info: www.reiefestival.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier