Bewoners hangen zwarte vlag uit aan omstreden Beaufort-kunstwerk in Wenduine

De meningen over het kunstwerk lopen fel uiteen. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Het stond er letterlijk nog geen halve dag, of er was al heel wat inkt over gevloeid. Het Beaufort-kunstwerk dat sinds vrijdag de vernieuwde rotonde langs de Ringlaan in Wenduine ‘siert’ – daar zijn de meningen dus over verdeeld – riep meteen een storm van verontwaardiging op, en ondertussen hingen buurtbewoners er ook de zwarte vlag uit. Burgemeester Wilfried Vandaele vindt de commotie rond het kunstwerk fel overdreven. “Er steekt een belangrijke boodschap achter die nu totaal verloren gaat. Jammer.”

De reacties op sociale media logen er afgelopen weekend niet om: voorstanders van ‘de tuinstoelen’ lijken ver te zoeken. Of burgemeester Wilfried Vandaele nog geen spijt heeft van de keuze? “Dat is helemaal niet aan de orde”, zegt hij. “Wij zijn met onze gemeente vanaf dag één in Beaufort gestapt en zijn er ook altijd trouw aan gebleven. Het kunstproject kadert in een kustbreed verhaal en brengt veel return op voor de lokale economie. Het is de curator die de selectie maakt, maar het zijn stuk voor stuk gerenommeerde internationale kunstenaars. En dus nemen wij de bluts met de buil: nu valt dit werk duidelijk niet in de smaak, maar een volgende keer krijgen we misschien weer iets wat wél goed werkt. Trouwens, op het kunstwerk ‘Benjamin’ (van Beaufort ’21, red.) kwam in het begin óók veel kritiek: mensen vonden het maar een stomme kabouter”, aldus Vandaele.

Tijd geven

Hij roept op om het wat tijd te geven. “Zo’n nieuw kunstwerk is altijd even wennen. Jammer dat mensen er nu zo giftig op reageren. Toen ik daar afgelopen weekend een interview aan het geven was voor de televisie, waren er zelfs mensen die hun middelvinger opstaken. Er werd ook van alles geroepen. Precies of we hebben dit werk daar bewust geplaatst om iedereen te shockeren. Onze cultuurschepen was volledig van zijn melk door alle commotie.”

Volgens de website van Beaufort wil de Finse kunstenares Sara Bjarland met het kunstwerk ons wegwerpgedrag in vraag stellen en ‘de grootsheid van een ecologisch probleem tonen’. “Die stoelen zijn geen zwerfvuil, ze zijn net een kritiek daarop. Met onze kustgemeente nemen wij al jaren het voortouw in circulaire economie, en de kunstenares heeft zich hierdoor laten inspireren. De boodschap die hier meegegeven wordt, is dus niet negatief maar positief. En neen, ’t is geen plastic maar brons en dus duurzaam”, aldus nog burgemeester Vandaele.

200.000 euro

De gemeente telde zelf 100.000 euro neer voor het werk, dat is de helft van de prijs. “Je moet dat ook gespreid over drie jaar zien hé. Beaufort is een triënnale. We hadden overigens keuze uit drie werken, en dit leek ons het sterkste van de drie. De locatie vroeg om wat volume. Herinner je je trouwens nog dat de uitkijktoren van Guillaume Bijl in Vosseslag eigenlijk bedoeld was voor Wenduine? De inwoners van Wenduine hebben zich daar toen met hand en tand tegen verzet, en nu het in Vosseslag een enorm succes is gebleken, zijn de mensen dat alweer vergeten. Waarom kon zo’n prachtig kunstwerk niet hier in Wenduine? vragen ze nu.”

‘No such thing as bad publicity’? “Ik ben toch ook niet zo happig op ‘bad publicity’ hoor”, glimlacht Vandaele. “Maar het zal wel wennen zeker? En kunst is nu eenmaal iets subjectief. De gustibus et coloribus…”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier