Beaufort24 nodigt uit tot zelfreflectie in Normandpark

Het werk ‘Gazing Ball: Reflective Dialogues’. © PG
Redactie KW

Het Normandpark herbergt het eerste kunstwerk van Beaufort24, de kunsttriënnale aan de kust. Onder de titel Fabric of Life presenteren 18 kunstenaars hun creaties. In Middelkerke heeft curator Els Wuyts Studio Orta en Jef Meyer gekozen.

Het kunstwerk van Lucy en Jorge Orta, genaamd Gazing Ball: Reflective Dialogues, nodigt de toeschouwer uit tot contemplatie en zelfreflectie. Een ontmoetingsplaats met vier ingangen, als een kompasroos, biedt nieuwe perspectieven op het omliggende landschap. De spiegelende bol boven het werk vangt het veranderende spel van licht en schaduw en biedt meervoudige reflecties, waardoor de kijker op bescheiden wijze wordt geplaatst in zijn omgeving.

Het kunstwerk is tevens een eerbetoon aan Radio Oostende wiens station ooit in de buurt stond. Draadloze telegrafie verzekerde de veiligheid op de lijn Oostende-Dover en was een onmisbare verbinding tussen wal en schip. Zo ontstaat er niet alleen een tastbare verbinding tussen mensen, maar ook een symbolische verbinding tussen hemel en aarde, heden en verleden.

Burgemeester Dedecker: “Ik ben zeer tevreden met de geselecteerde kunstwerken voor Beaufort24. De curator heeft ons goed betrokken bij het selectieproces. Dit project brengt moderne kunst op een toegankelijke manier bij de mensen. Zodra de vergunningsperikelen zijn opgelost, zal het werk verhuizen van de tijdelijke locatie in het Normandpark naar een permanente plek op de natuursite van de voormalige militaire radioantennes.” (PG)

Beaufort24 loopt van woensdag 27 maart tot zondag 3 november.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier