Beaufort in Koksijde toont permanent kunstwerk van naakte vrouw met haring

Het vijf meter hoge beeld van een naakte vrouw met een haring is geplaatst op een locatie met een historische betekenis. © DM
Redactie KW

Wie over het strand van Sint-André in Oostduinkerke wandelde, kon al een eerste blik werpen op een nieuw permanent kunstwerk, genaamd The Herring. Het vijf meter hoge beeld van een naakte vrouw met een haring is geplaatst op een locatie met een historische betekenis.

Koksijde neemt ook dit jaar deel aan Beaufort, dat plaatsvindt van 27 maart tot 3 november. Het officiële startschot moet nog gegeven worden, maar toch springen in het straatbeeld al enkele werken in het oog. Op het strand van Sint-André kon men al een eerste blik werpen op een nieuw kunstwerk. In tegenstelling tot andere werken voor Triënnale Beaufort is het kunstwerk van Johan Creten permanent.

Haring als cruciale voedselbron

De kunstenaar uit Sint-Truiden woont en werkt in Parijs. Zijn kunstwerk The Herring toont een indrukwekkend groot beeld van een naakte vrouw, die een haring vasthoudt ter hoogte van haar middel. Het beeld is bewust geplaatst op een locatie met een historische betekenis.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit de plek waar haring uit de zee gehaald werd, een cruciale voedselbron voor de lokale bevolking om de honger te stillen. Het werk is vijf meter hoog, gemaakt uit brons en heeft een gewicht van 1.500 kilogram.

De totale productie- en materiaalkosten van 250.000 euro worden gelijk verdeeld, waarbij de gemeente de ene helft voor haar rekening neemt en Westtoer samen met het Beaufort-team de andere helft financiert.

Pionier

Johan Creten wordt beschouwd als een pionier in de heropleving van de autonome kleikunst sinds de jaren 1980. Hij was de eerste Belg die tijdens zijn leven exposeerde in het Louvre in Parijs. De onderwerpen van zijn keramische en bronzen sculpturen lopen uiteen van imposante vogels en vreeswekkende inktvissen tot monumentale vleermuizen.

Hun rijke symbolische lading is nooit eenduidig en slingert heen en weer tussen verleiding en vrees, kracht en kwetsbaarheid, het sacrale en het demonische. Maar niet alleen zijn dierenrijk lijkt een onrustwekkende vreemdheid uit te stralen. Ook de menselijke figuren ademen een wereld vol poëzie, lyriek en grandeur. (DM)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier