“Als kind liep ik altijd met een fotocamera rond”: Valérie Naessens exposeert op ‘Unknown Masterpieces’ in Knokke

Valérie Naessens gebruikt zelden kleur in haar werk. “Het mag allemaal best wat mysterieus zijn.” © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Nog tot 12 mei heeft in CC Scharpoord in Knokke de vijfde editie plaats van ‘Unknown Masterpieces’, een expo waarbij het werk van een ervaren, succesvolle fotograaf gecombineerd wordt met tien aankomende talenten. Zoals Valérie Naessens uit Brugge. “Mijn foto’s moeten vooral een gevoel overbrengen.”

De werking Foto Knokke-Heist organiseert voor de vijfde keer de tentoonstelling Unknown Masterpieces in Cultuurcentrum Scharpoord. De expositie is nog tot en met 12 mei te bekijken. Het concept bestaat erin dat telkens één ervaren en succesrijke fotograaf in de kijker wordt gezet – dit jaar is dat Maroesja Lavigne, die na haar deelname aan Unknown Masterpieces in 2014 een indrukwekkend internationaal parcours aflegde – met daarnaast ook tien nog eerder onbekende Belgische fotografen. Een daarvan is de in Oostende getogen en in Assebroek bij Brugge wonende Valérie Naessens (48). “Al van in mijn kinderjaren liep ik altijd met een fotocamera rond en maakte ik simpele opnames. Zonder veel kennis, want ik werkte altijd op de automatische stand”, zegt Valérie, die deeltijds in een boetiek in Brugge werkt. “Om me te verdiepen ben ik dan later een opleiding fotografie gaan volgen bij het SNT avondonderwijs in Brugge. Daar heb ik veel opgestoken.”

Léon Spilliaert

“Aanvankelijk fotografeerde ik vooral landschappen, maar later kwam ik erachter dat het niet zozeer is wat ik fotografeer maar wel dat het iets is dat een gevoel overbrengt”, gaat Valérie verder. “Mensen zeggen me vaak: Het zijn net schilderijen. In mijn werk moet je vaak eens goed kijken wat er precies te zien is. Ik gebruik ook zelden felle kleuren; de kleuren zijn integendeel meer zacht en gedempt. Verder speel ik ook met scherpte en vaagheid en creëer ik onder meer schaduwen met een zaklamp. Het mag allemaal best wat mysterieus zijn. Een van mijn grote voorbeelden is de Amerikaanse fotograaf Todd Hido, die vooral foto’s maakt bij valavond. Op Unknown Masterpieces breng ik mijn project Brise d’Ostende, waarvoor ik dus naar mijn geboortestad trok voor de opnames. Het project leunt enigszins aan bij de werken en vooral de thema’s van de Oostendse kunstschilder Léon Spilliaert”, besluit ze.

Valérie Naessens is zelf aanwezig op de expo in Scharpoord op 28 april en 5 mei, telkens van 14 uur tot 17 uur.

Alle info: www.knokke-heist.be/foto-knokke-heist en www.valerienaessens.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier