Kinderen stellen erfgoed op kunstige manier voor

Zowat een jaar geleden werd de start gegeven van het feestjaar. Op de foto v.l.n.r. Koen D’Haene, Hilde Vanhee, Didier Stragier, burgemeester Jan Seynhaeve, Stephane Vansteenkiste, Ludo Vanhove, Rinzy Callewaert, Dominique Demey, Paul Poppe, Rudy Neve, Freddy Tyberghein, Pieter Dobbelaere en schepen Geert Breughe. © SLW
Stefaan Lernout

Als afsluit voor het feestjaar Wevelgem 825 werden de kinderen van het lager onderwijs uitgenodigd om het erfgoed in de gemeente op kunstige manier voor te stellen. Het resultaat wordt een week lang geprojecteerd in Bib in het Park.

Voordrachten, fietstochten, bezoeken, toneel en nog veel meer. De 825ste verjaardag van deelgemeente Wevelgem is een langgerekt feest geworden. “Eindigen met een klapper”, dachten de organisatoren van heemkring Wibilinga. De bedoeling was om een lichtshow te brengen voor het publiek van het Magisch Park, tijdens de eindejaarsperiode.

Jeugd aan zet

Toen bleek dat er geen Magisch Park georganiseerd zou worden veranderde de organisatie het geweer van schouder.

“We wilden sowieso de jeugd betrekken”, vertelt Dominique Demey. “We nodigden de leerlingen van de lagere school uit om een kunstwerk te maken van een beschermd gebouw. Het resultaat oversteeg onze verwachtingen. We ontvingen liefst 80 tekeningen, schilderijen en maquettes. Van De abdijpoort, het Sint-Pauluscollege, Vanbutseles molen, het stationgebouw, kasteel Vanackere tot zelfs de Sint-Maartenskerk van Moorsele.”

De werken werden verzameld in het project ‘Jongere en erfgoed’ en worden geprojecteerd in de Bib in het Park. De start wordt gegeven op dinsdag 27 februari. Dan worden de leerlingen van de gemeentelijke basisschool ontvangen in de bibliotheek voor een kinderreceptie. De andere school die deelnam aan het project is De Levensboom. Zij worden verwelkomd op 29 februari.

“We laten de kinderen aan het woord, hoe zij dat project beleefd hebben”, vervolgt Dominique Demey.

IJskelder

“We kregen de toelating om die dag met de kinderen kasteel Vanackere te bezoeken. Iets waar ze naar uitkijken. En misschien, onder voorbehoud, de ijskelder onder het oostelijk prieeltje. We hebben er bewust geen wedstrijd van gemaakt, dat heeft de kinderen niet tegengehouden want er zitten effectief vele prachtige werken tussen.”

De projectie loopt overdag voor de bezoekers van de bibliotheek nog tot na volgend weekend.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier