Kattenstoet 2022 krijgt nieuwe wagen met bodypainting en licht gewijzigd parcours

Op de foto zien we v.l.n.r. Wesley Butstraen (productieteam), Diego Desmadryl (voorzitter), Frans Cornillie (afscheidnemend hulpregisseur), Bart Cafmeyer (regisseur) en Sophie Wicke (productieteam). (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Een restauratie van de belfortwagen, een nieuwe wagen met een levend schilderij en een lichte wijziging aan het parcours. Dat zijn de meest opmerkelijke nieuwigheden in de Kattenstoet volgend jaar. Ook het voorprogramma op zaterdag 7 mei heeft een aantal verrassingen in petto. Op het publieksmoment donderdag werd ook hulde gebracht aan enkele afscheidnemende hulpregisseurs.

Corona trok een streep door de plannen om de Kattenstoet in 2021 voor de 46ste keer door de Ieperse binnenstad te doen paraderen en ook het alternatief programma Kattenkronkel viel afgelopen zomer door het slechte weer in het water. Niettemin was er veel enthousiasme op het eerste publieksmoment voor vrijwilligers en medewerkers van de stoet donderdagavond in de aula van AC Auris, waar regisseur Bart Cafmeyer al een tipje van de sluier lichtte over de nieuwigheden voor het Kattenstoetweekend op zaterdag 7 en 8 mei.

Vreemde katten

Eerst werd echter het campagnebeeld onthuld: een naaktkat met tatoeages. Een knipoog naar het thema ‘Vreemde Katten’. “Iedere kat is anders: altijd onvoorspelbaar en een beetje ‘vreemd’”, legt Bart Cafmeyer uit. “En laten we toegeven: we zijn allemaal wat bang van vreemd gedoe. Maar eens over die drempel heen lijkt het vreemde plots een uitdaging, een verrijking. Meer zelfs: vreemd wordt verrassend, abnormaal, soms een beetje lekker gek.”

Kattenkronkels 2.0

Al op zaterdag 7 mei vanaf 14 uur treden de Ieperse katten op de voorgrond met een gezinsactiviteit. Om 18 uur staat Kattenkronkels 2.0 op het programma. Verschillende acts die klaar waren voor de fietstocht afgelopen zomer, zullen op verschillende plaatsen in de Ieperse binnenstad alsnog te zien zijn. Onder meer in en rond Het Perron, Hamiltonpark, stadsschouwburg, de tuin van Albion Hotel, zijkant van Sint-Pieterskerk en Lakenhallen… De apotheose volgt om 22 uur met een spectaculaire slotact gebracht door het Antwerpse Theater Tol op de Grote Markt.

Middeleeuws Ieper

Hét hoogtepunt van het weekend wordt uiteraard de Kattenstoet op zondag 9 mei om 15 uur. “Daarin zullen we het thema van het middeleeuwse Ieper herwaarderen”, vertelt regisseur Bart Cafmeyer. “Er dringen zich ook enkele restauraties op. Wanneer je bijvoorbeeld oude foto’s en filmfragmenten bekijkt dan merk je dat onze grote reus Pietje Pek aanvankelijk een oranje vuurgloed uitstraalde, passend bij zijn functie als haadstoker in het vagevuur. Door de kilo’s talk en poeder die hij in al die Kattenstoeten te verwerken kreeg, is hij ondertussen grijswit geworden. Nu zijn we heel benieuwd om te kijken wat er onder dat laagje poeder zit. Echt restaureren willen we echter niet doen, want er werden in de jaren 50 oude technieken en materialen gebruikt die misschien vandaag niet meer bestaan.”

Belfortwagen

De Belfortwagen krijgt wel een echte restauratie. “Aan het einde van de stoet loopt al sedert 1955 de Belfortwagen mee in de stoet”, legt Bart Cafmeyer uit. “Een oude tractor trekt het gevaarte voort. De omstanders en de stadsnar kregen echter last van ademhalingsstoornissen door de uitlaatgassen en de wagen zelf ziet er nu uit al een vergeeld stuk perkament op versleten wielen. Nu de echte Lakenhallen in zijn pseudo-middeleeuwse staat hersteld wordt kan deze maquette in de stoet niet achterblijven. Zo gaat de oude tractor eruit en gaat de wagen op een trekker waardoor hij op zichzelf zal kunnen rijden.”

Nieuwe uitbeelding

Het is een traditie dat bij elke nieuwe stoet vanuit het thema een nieuwe uitbeelding wordt gecreëerd. Deze keer is dat niet anders. “We maken het onszelf niet gemakkelijk want we willen de twee thema’s van deze editie combineren”, aldus Bart Cafmeyer. “We maken een heus museum op wielen waar we enkele schilderijen plaatsen van middeleeuwse taferelen en mensen. Het eigenaardige is dat op bepaalde momenten die vreemde schilderijen tot leven zullen komen. We zijn in contact met de Ellen Devos, een autoriteit op gebied van bodypainting en muurschilderijen. Ze won al verschillende prijzen in binnen- en buitenland en is werkelijk een krak in haar vak. De trekker zou moeten bestaan uit een schilderspalet dat schuin over de trekker gemonteerd wordt. Uit het palet steken de hoofden van mensen die voor de gelegenheid bewerkt zullen zijn als dotten kleurrijke verf die levendig bewegen. Voor en naast de wagen lopen fake cartoontekenaars die mensen uit het publiek tekenen.”

Parcours gewijzigd

Ook het parcours wordt ligt gewijzigd. “Twee bochten op het stuk Boterstraat-Tempelstraat-Stationsstraat zorgen altijd voor problemen”, zegt schepen van Evenementen Diego Desmadryl. “Vandaar dat we ervoor kiezen om rechtdoor de de Stuersstraat in te rijden. Zo kunnen we timing beter beheersen, hoeven de wagens niet meer te draaien en wordt de stationsomgeving een prima plaats om de stoet even traag voorbij te zien passeren als op de Grote Markt en de andere straten.”

Hulpregisseurs

Het publieksmoment werd afgesloten met een hulde aan drie hulpregisseurs die afscheid nemen van de Kattenstoet: Rik Declercq, Hans Robyn en Frans Cornillie. “Frans is de langst dienende hulpregisseur van de Kattenstoet”, zegt Bart Cafmeyer. “Hij begon al in 1981. Net op dat moment lag er een klein boeletje in de wieg bij Frans en zijn echtgenote Anne-Mie Dendoncker. Het is mooi om te zien dat Bart Cornillie ondertussen in zijn vaders voetsporen is getreden als hulpregisseur. Frans was verantwoordelijk voor het tempo en dat is niet te onderschatten. Je moet maar eens proberen 1,5 km per uur aan te houden. Dat is echt tergend traag, maar wel noodzakelijk opdat alle elementen van de stoet mooi op elkaar zouden aansluiten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier