Volgende week is het zover. Dan gaat het nieuwe veelbelovende seizoen van De Mol van start. Zondagavond werden de kandidaten voorgesteld in Café De Mol op Vier. Daarin bleek dat we dit jaar opnieuw getrakteerd worden op twee West-Vlaamse kandidaten. En die hebben het alvast in zich om de saboteur van dienst te worden…
Wie zijn de kandidaten van De Mol? Die spannende vraag is elk jaar opnieuw het startschot voor een al even zinderend spannende zoektocht naar de saboteur van dienst. Zondagavond stelde Gilles De Coster de kandidaten voor in Café De Mol, dat vanaf volgende week elke zondag terugblikt op de aflevering.
Dit jaar krijgen we twee West-Vlamingen te zien. Eén van hen is meteen ook de ouderdomsdeken. Els Degraer (51) is afkomstig uit Tielt, getrouwd met Ivan Duyck en mama van vier dochters: Marieke, Katrijn, Flore en Lotte. Sinds kort is ze ook grootmoeder geworden. Al moet Els niet opnieuw wennen aan kleine kindjes rondom zich.
De meesten kennen haar immers als ‘juf Els’, want ze geeft al jaren les in de vrije basisschool De Wijzer Aarsele – Kanegem. Sinds 1998 is ze gemachtigd opzichter en ze is ook actief in de ouderraad. Els is geen onbekende in de streek, want ze is in Aarsele ook voorzitster van Femma, sinds 2007. En ook de plaatselijke KSA kent de familie goed, want de dochters waren allemaal actief in de jeugdbeweging in kwestie. Ivan werkt dan weer in Kortrijk, maar daarnaast geeft hij ook meditatie. In 2013 bracht hij nog een boek uit ‘Onderweg – Gedachten met een voetnoot’. “Mensen die me goed kennen denken dat ik een open boek ben, maar ze weten niet dat ik ook heel goed kan zwijgen als het nodig is.”
Waarom Els een goeie Mol zou kunnen zijn? Simpel. Als juf én mama van vier is ze stressbestendig, geduldig en moet ze ook creatief uit de hoek kunnen komen. Bovendien kan ze via haar man ook leren hoe ze ten allen tijde de kalmte en het overzicht moet bewaren, al dan niet via meditatietechnieken.
De tweede West-Vlaamse kandidate is Jolien Derck (25). Zij is afkomstig van Ingelmunster, maar woont vandaag in Gent. Daar is ze na haar studies aan de Hogeschool in Gent blijven plakken. Tijdens haar lerarenopleiding was ze ook actief op sportgebied. Zo deed ze aan lopen, zwemmen en ballet. Als jong meisje was ze gepassioneerd door muziek en woord. Ze speelde viool en klarinet aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord. Daarnaast was ze ook actief lid van de koninklijke harmonie Kunst Veredelt.
Na haar studies kon ze aan de slag bij ING, waar ze vorig jaar opklom tot CLT-expert. Dat staat voor Customer Loyalty Member en betekent zoveel als inzetten op de communicatie met klanten, bijvoorbeeld via sociale media. Als we de makers mogen geloven is ze naast energiek ook iemand die nooit een blad voor de mond neemt.
“Ik heb mezelf een persoonlijk doel gesteld bij deze reis, en dat is om nergens ‘neen’ op te zeggen. Als het op mijn weg komt, doe ik het gewoon”, aldus Jolien.
Waarom Jolien een goeie Mol zou kunnen zijn? Ze is van geen kleintje vervaard, durft initiatief te nemen en zich op de voorgrond te plaatsen. Daarmee houdt ze de touwtjes in eigen handen. Een misstap wordt dankzij haar jeugdig enthousiasme snel onder de mat geveegd. Sportief, berekend en creatief. Drie belangrijke troeven als Mol.
Ongetwijfeld zullen zij opnieuw het mooie weer maken in de reeks. Sinds de revival van het programma vier jaar geleden zorgen de West-Vlamingen steevast voor de nodige couleur. In 2016 was dat Hanne Vanhaesebrouck, die de finale verloor. In 2018 werd priester Pieter Delanoy wereldberoemd in Vlaanderen, niet alleen door zijn deelname, maar ook door zijn rol van de Mol. Lloyd Vermeulen, ook van West-Vlaanderen, werd toen de winnaar. Joke Lannoo mocht dan wel de finale net niet halen, ook zij ontpopte zich die editie tot kleurrijke publiekslieveling. Vorig jaar stal Martijn Loosvelt dan weer de harten van Vlaanderen en was Bas Moeyaert heel lang de hoofdverdachte. Hij verloor uiteindelijk nipt de finale.
De Mol gaat volgende zondag 8 maart van start.
Wie zijn de andere kandidaten?
Alina (20), studente logopedie in Westerlo
De jongste van de groep. Ze werd geboren in Almaty (Kazachstan) en verhuisde als peuter samen met haar ouders naar België. Hun verblijf in ons land was lange tijd onzeker, maar sinds enkele jaren kan ze samen met haar mama hier haar toekomst uitbouwen. Alina is een pittige studente logopedie, die ondanks haar 20 lentes niet te onderschatten is. “Ik wil zover mogelijk raken, zodat ik mezelf echt kan testen op fysiek en mentaal vlak.”
Bart (43), advocaat uit Tourinnes-La-Grosse
Bart is advocaat en warme papa van drie kinderen. Hij woont net over de taalgrens in Waals-Brabant en houdt van lekker eten en drinken. Zijn lievelingsboek is dan ook… de Michelingids. Slimme en zelfzekere speler met het hart op de tong. “Het geld en de groepspot kunnen me eerlijk gezegd gestolen worden, mijn enige doel is om de mol te ontmaskeren.”
Bruno (50), technisch directeur uit Vosselaar
Bruno is een fitte Kempenzoon van 50 en woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in Vosselaar. Als technisch directeur bij een bouwbedrijf weet hij hoe het is om mensen aan te sturen. Met die ervaring wil hij een meerwaarde zijn voor de groep wanneer er moeilijke beslissingen moeten worden genomen. “Ik merk dat mensen me heel snel in vertrouwen nemen.”
Christian (26), consultant uit Brussel
De enige Limburger van het gezelschap, maar na zijn studies Handelsingenieur inwoner van Brussel geworden. Gevatte en pientere kerel die aan het begin van een carrière als consultant staat. In zijn vrije tijd durft hij al eens achter zijn drumstel te gaan zitten. “Mijn doel is om ervoor te zorgen dat we als groep sterker zijn dan die ene persoon die alles probeert te saboteren.”
Dorien (27), sauna-uitbaatster uit Balen
Een sappigere variant van het Kempisch moet nog worden uitgevonden. Joviale uitbaatster van een wellness in Balen. In een niet zo ver verleden combineerde ze een master in Toegepaste Economische Wetenschappen met een opleiding tot schoonheidsspecialiste. Ze slaagde voor allebei, maar koos voor het laatste. “Ik wil zover mogelijk raken en liefst ook de mol te pakken krijgen, maar vooral ook genieten van het avontuur.”
Gilles (29), horeca-uitbater uit Deurne
Sociale en enthousiaste bijna-dertiger en bezitter van een onmiskenbaar Antwerpse tongval. Op het eerste zicht nonchalant, maar toch etaleert hij een grote verantwoordelijkheidszin. Zo is hij is niet alleen een jonge papa, maar is hij ook medevennoot van een brasserie en een bakkerij in Wilrijk. “Er zijn weinig of geen dingen die ik niet zou doen of durven.”
Laura (46), management-assistent uit Duffel
Coole mama van drie kinderen. In haar vrije tijd leidt ze thuis een blindegeleidehond op. Bedachtzame en toch spontane Antwerpse dame met een duidelijk Franstalig accent, een gevolg van haar tweetalige opvoeding. “Ik ben van weinig zaken bang, en ben eerder een durfal. Als ik iets doe, ga ik er volledig voor.”
Salim (28), shopmanager bioscoop uit Mechelen
Salim is een Mechelaar met Marokkaanse roots. Hij is shopmanager in de UGC-bioscoop en is verantwoordelijk voor de aankoop van onder andere popcorn en frisdrank. Salim is goedlachs en innemend, maar ook fysiek niet te onderschatten. In het weekend maalt hij zijn kilometers op de flanken van FC Verbroedering Hofstade. “Ik ben heel sociaal en kom goed overeen met de meeste mensen, maar ik kan ook sluw en geniepig zijn.”
Ollemolle Mol
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier