Jongleur Florian treedt op in het beroemde Sydney Opera House: “Dankzij noeste West-Vlaamse arbeid”

Voor Florian Brooks is optreden in het Sydney Opera House een droom die uitkomt. (gf)
Glen De Waele
Glen De Waele Medewerker KW

Florian Brooks, een jongleur met roots in het hart van West-Vlaanderen, heeft een ongelofelijke reis afgelegd in de wereld van circus en entertainment. Hij mag nu zelfs optreden in het bekende Sydney Opera House in Australië. Zijn verhaal begon toen hij voor het eerst jongleerde tijdens een opwindend circusproject op de basisschool in Desselgem.

Florian Brooks herinnert zich nog levendig hoe die schoolopdracht hem betoverde en zijn passie voor jongleren ontstak, ook al was hij in het begin niet de meest behendige jongleur. Het plezier van de uitdaging en de vreugde van het leren waren genoeg om zijn interesse te wekken.

Circusschool

“Toen ik bijna 18 was en een vervolgopleiding moest kiezen, stelde mijn circusdocent voor om naar de circusschool in Brussel te gaan. Ik had geen idee dat zo’n opleiding bestond, maar na wat onderzoek was ik verkocht. Met de steun van mijn ouders heb ik uiteindelijk een bachelor in circuskunsten behaald”, steekt Florian van wal.

Grote steun

Naast het circusproject, was de basisschool op een andere manier een grote steun, zelfs na zijn afstuderen. “Toen ik aan het oefenen was voor de audities van de circushogeschool (ESAC), vroeg ik aan meester Gery hoewel hij inmiddels directeur was of ik mocht trainen in de turnzaal. Gelukkig stemde hij toe, op voorwaarde dat ik alleen gecontroleerde oefeningen en repetities deed en dat er altijd iemand in de buurt was. Als ik daar niet had kunnen trainen, zou mijn auditie heel anders zijn geweest, en zou dit artikel waarschijnlijk niet bestaan!”

“Als je me dit vijf jaar geleden had verteld, had ik eens goed gelachen”

Zijn reis bracht hem uiteindelijk naar het Sydney Opera House, waar hij momenteel optreedt. Voor Florian voelt dit als een droom die uitkomt, een bewijs van hoe ver hij is gekomen sinds zijn bescheiden begin. “Als je me vijf jaar geleden had verteld dat ik in Australië zou staan jongleren, had ik waarschijnlijk gelachen en gedacht ‘was het maar waar’. Hier optreden voelt natuurlijk heel bijzonder aan.

Maar van binnen heb ik soms het gevoel ‘ze zouden eens moeten weten dat hier een jongen uit Desselgem staat’. Het is eigenlijk ongelofelijk, omdat ik al het harde werk, de training, het leren en experimenteren van de afgelopen jaren vergeet. Soms zie ik gewoon het contrast tussen mijn roots en waar ik nu ben, en het is tegelijkertijd een bewijs van hoe ver ik ben gekomen. Noeste West-Vlaamse arbeid zouden ze zeggen, niet?” lacht Florian.

TikTok

Zijn opgroeien in West-Vlaanderen heeft zijn passie voor jongleren dan ook gevormd. Zo koestert Florian de steun die hij kreeg van lokale scholen en clubs, waardoor hij zijn vaardigheden kon ontwikkelen en zijn talent kon aanscherpen. Maar Florian is al lang niet meer enkel in West-Vlaanderen gekend, en dit dankzij… TikTok!

“TikTok is eigenlijk nog vrij nieuw voor mij. Ik ben pas begonnen met posten sinds ik hier in Australië ben aangekomen, dus ik kan nog niet echt de volledige impact ervan inschatten. Maar het is wel opvallend dat het bereik veel groter is en niet zo gericht op het gebruikelijke theater- of cabaretpubliek. Het is verrassend om te zien dat je binnen een dag al door 100.000 mensen gezien kunt worden, terwijl je daar normaal gesproken veel shows voor moet doen.”

Immersive shows

“Het is een vreemde ervaring, maar ik ken wel mensen die er enorm van hebben geprofiteerd. Voor mij is het vooral een manier om meer van mijn wereld te laten zien. Het is grappig hoe het per toeval zelfs invloed heeft gehad op een tv-interview in Sydney. Ik had er niet echt bij stilgestaan, maar het bleek een eye-opener te zijn voor veel mensen. Het herinnert me eraan dat mijn normaal niet per se hetzelfde is als dat van anderen.”

“Ik hoop anderen aan te moedigen om de wereld met nieuwe ogen te bekijken”

Florian’s dagelijkse leven in Sydney bestaat uit training, optredens en pilates om zijn lichaam in vorm te houden. Hij geniet vooral van immersive shows, waarbij het publiek wordt betrokken bij de hele ervaring maar hij is bijzonder ambitieus en heeft nog veel ideeën. “Voor de toekomst hoop ik een soloshow te ontwikkelen en te werken in Japan. Mijn doel is om mijn talent te delen met mensen over de hele wereld en anderen aan te moedigen om de wereld met nieuwe ogen te bekijken. Het is een reis geweest vol uitdagingen, maar ik ben dankbaar voor alle hoogtepunten en ervaringen die ik heb gehad.”

Wil je Florian aan het werk zien? Ga naar zijn TikTok @Florianthrowsthings

Lees meer over: