Jeanne Martain (83) is oudste deelnemer heksenstoet in Beselare: “Voor mij is het een passie”

Voor Jeanne Martain heeft de Heksenstoer allang geen geheimen meer. © Zenon Bekaert
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

Op zondag 30 juli om 15.30 uur start de 47ste editie van de Heksenstoet in de straten van Beselare. Jeanne Martain (83) is de oudste inwoner van de Heksenparochie die meestapt in de stoet. “Ik leef hier al meer dan een half jaar naartoe.”

Jeanne Martain is afkomstig uit Geluveld en woont samen met echtgenoot André Vercamer in de Steenmolenlaan. “Na enkele jaren in Geluveld zijn we in 1970 hier op Den Berg komen wonen”, vertelt Jeanne. “Destijds heb ik het ontstaan en de doop van de hoofdheks Sefa Bubbels nog meegemaakt. Een straatkermis in de toenmalige Zonnebekestraat groeide uit tot de stoet die nu nog altijd bestaat en telkens weer veel volk op de been brengt. In 1999 kwamen ze me vragen om mee te stappen in de stoet. Ik heb natuurlijk volmondig ja gezegd, want als Beselarenaar weiger je een dergelijk aanbod niet.”

De Heksenkeuken

Jeanne maakt deel uit van de wagen die de Heksenkeuken voorstelt. “Daarop zit een gezin met kinderen waarvan de grootmoeder mee inwoont. In de rol van die oude moeder lees ik verhalen voor en ben ik gekleed als oud wuveke. Enfin, veel werk hebben de mensen van de schminkploeg niet aan mij natuurlijk, enkel wat op mijn wangen (lacht). Het hoedje dat ik draag is overigens meer dan 100 jaar oud.”

“Ik zou het oprecht erg vinden als er iemand anders op mijn plaats zou zitten”

De wagen werd in 2017 volledig vernieuwd. “Ik heb er nu een beter plekje. Marleen Cardoen en Patrick Bouckaert zijn meter en peter van de wagen.” Jeanne is een begeesterd vertelster. “De vertolking is me op het lijf geschreven, want ik ben altijd al geboeid geweest door de Beselaarse volksverhalen. Het verhaal van heks Babbe Van d’Eierepanders vind ik fantastisch. Soms ga ik vertellen op school en daarnaast maak ik deel uit van Solfer en Salpeter.”

Met hart en ziel

Deelnemen aan de Heksenstoet is voor Jeanne een ware passie. “Ik doe het echt met hart en ziel. Meer dan een half jaar leef je er samen met de inwoners naartoe, het is een geweldig evenement. Ik zou het ook oprecht erg vinden als er iemand anders op mijn plaats zou zitten. Al zal er natuurlijk ooit wel een tijd komen van stoppen. Maar daar denk ik liever nog niet aan: nu kijk ik vooral uit naar zondag en hoop op mooi weer.”

Programma Heksenstoet

Op vrijdag 28 juli is er het Heksencafé van KLJ Beseveld in Loods Geert Loontjes in de Dadizelestraat. Daarnaast is er het bal in de Nieuwstraat met optredens van DJ Nobody, Ambidance, Saxilicious en veel ambiance. Inkom is gratis. Vanaf 19.30 uur is er de prijsuitreiking van de 11de Heksenkeuring van vzw De Wratte in OC De Leege Platse.

Op zaterdag 29 juli is het tijd voor de Heksenbraderie. Van 13 tot 18 uur is er rommelmarkt, om 14 uur vindt de Heksenknippeling plaats bij het schutterslokaal en doorheen de dag zijn er optredens van The Woodbeez, Final Feed en DJ Legend 69.

Op zondag 30 juli is er vanaf 13 uur straatanimatie. Om 15.30 uur is het tijd voor de Heksenstoet zelf. Vanaf 18.30 uur begint het avondfeest op de Markt met optredens van De Kemels en coverband The Fools. Om 22.15 uur is er vuurwerk. Van 23.15 tot 2 uur sluit DJ Steve de festiviteiten af.

Lees meer over: