Jan Fabreplein wordt opnieuw Dienstweg Havengeul

Burgemeester Geert Vanden Broucke en Kunstenaar Jan Fabre tijdens de opening van het plein © IV
Redactie KW

Kunstenaat Jan Fabre krijgt in Nieuwpoort dan toch geen plein dat naar hem vernoemd is. Niet officieel althans, want in de volksmond is de benaming al gemeengoed geworden.

Het agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid heeft de beslissing van de Nieuwpoortse gemeenteraad om het plein in Nieuwpoort-Bad waar het kunstwerk ‘Searching for Utopia’ van Jan Fabre een prominente plaats kreeg naar de kunstenaar te vernoemen, vernietigd. Op een volgende gemeenteraad, eind november zal de raad dan ook genoodzaakt zijn om het besluit in te trekken.

De naam ‘Fabreplein’ heeft al vanaf het begin voor nogal wat controverse gezorgd. De oppositie verweet de CD&V-meerderheid tijdens een gemeenteraad in juni het plein naar een narcist te noemen die bovendien vier gelijke kunstwerken had gemaakt. In september raakte dan bekend dat Fabre in een open brief van (ex)medewerkers beschuldigd wordt van seksuele intimidatie, vernederingen en machtsmisbruik.

Het sterkte de Nieuwpoortse oppositie in haar overtuiging om af te zien van de benaming. “Een plein naar Fabre noemen, dat kan echt niet”, klonk het. Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) hield voet bij stuk. De CD&V-meerderheid liet zich niet ompraten, maar wordt nu door de overheid teruggefloten. Aan de basis van de vernietiging ligt een klacht van inwoner Kristof Jacobs, onder meer omdat een plein vernoemen naar een nog levend persoon niet mag.

“Het antwoord dat ik van de overheid kreeg, is meer dan duidelijk’, aldus Jacobs. “Dit is niet wettelijk. Op de immobiliënwebsite Immoweb stonden overigens appartementen te koop met als adres ‘Fabreplein.” De burgemeester relativeert. “Ik til echt niet zwaar aan de vernietiging van onze beslissing. Het gaat om twee lapjes groen en een sokkel. Iedereen spreekt al van het Fabreplein, want Dienstweg Havengeul bekt veel minder vlot. De naam officieel gebruiken mag inderdaad niet, maar de opdracht is geslaagd en daar zal de beslissing van de overheid niet veel aan veranderen. Het ging ons om het kunstwerk, niet om de figuur Jan Fabre.”

(DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier