Izegem zoekt stadsdichter: “Inwoners warm maken voor poëzie”

Cchepen van Cultuur Kurt Himpe.©Frank Meurisse
Cchepen van Cultuur Kurt Himpe.©Frank Meurisse
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Het stadsbestuur van Izegem wil een stadsdichter aanstellen om de stad en gebeurtenissen vast te leggen in gedichten. “We willen met een stadsdichter de inwoners ook warm maken voor poëzie”, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe.

“De stadsdichter moet minstens zes gedichten verspreid over een jaar aanleveren en kan de vorm en inhoud zelf bepalen. Het stadsbestuur kan naar aanleiding van bepaalde gebeurtenissen of evenementen aan de stadsdichter ook suggesties bezorgen”, verduidelijkt de schepen. “De eerste stadsdichter zal aan de slag gaan vanaf 1 september en wordt aangesteld voor een periode van twee jaar.”

Kandidaten tegen 1 juni

“We willen met het werk van de stadsdichter ook aan de slag gaan en de gedichten verspreiden via verschillende kanalen en ook gedichten in het stadsbeeld brengen. We streven ook naar een samenwerking met de Izegemse bibliotheek, cultuurhuis De Leest en Kunstacademie Art’Iz. Kandidaten moeten 16 jaar oud zijn en moeten vier gedichten indienen, waarvan er twee specifiek de stad Izegem als thema moeten hebben. De kandidaturen moeten tegen 1 juni ingediend worden en zullen beoordeeld worden door een jury”, besluit schepen Himpe.

Stadskunstenaar?

Oppositiepartij Groen juicht het initiatief toe, maar ziet meer heil in een stadskunstenaar. “Dan kan je dat opentrekken naar andere kunsten, zoals beeldhouwen of muziek”, zegt Balder Clarys. “We willen ook de connectie met de stad iets breder naar voor laten komen en vragen of de kunstenaar uit onze stad komt of hier geboren is. We stellen ook voor die persoon te betalen en dachten aan een budget van 1.200 euro.”

Talent buiten de stad

De stad blijft echter bij het concept om enkel een dichter aan te stellen. “Dan moet een jury pakweg een partituur afwegen tegen een gedicht of kunstwerk en dat zou moeilijk te kwalificeren zijn”, meent de schepen. “Betalen lijkt ons ook geen goed idee, dichters die we kennen geven aan dat ze dit met plezier gratis zouden doen. We stellen dit ook open naar dichters buiten de stad, omdat de vijver waarin je vist anders wel klein wordt.” (vadu)

Het reglement kan geraadpleegd worden op de website van de bibliotheek .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier