Met vier zijn ze dit jaar, de West-Vlamingen die op VIER op zoek gaan naar De Mol. Of is één van hen de saboteur? De opvallendste kandidaat heeft onze provincie in elk geval al: Pieter Delanoy (33) uit Assebroek. Zijn beroep? Priester. In het Sint-Lodewijkscollege in Brugge, waar Pieter leerkracht is, wordt enthousiast gereageerd op zijn deelname. Maar mag een priester wel liegen? In de Pastorale Eenheid Sint-Trudo ziet men alvast geen problemen.
Pieter Delanoy woont vandaag in Assebroek, maar werd 33 jaar geleden geboren in Roeselare. In 2008 werd hij door toenmalig bisschop Roger Vangheluwe tot priester gewijd. Na twee jaar bijbelwetenschappen in Leuven kon hij aan de slag als priester-leerkracht in het Sint-Lodewijkscollege in Brugge, waar hij eerder al stage volgde. Pieter is een atypische priester. Al op zijn achttiende trok hij voor zes maanden naar Afrika voor vrijwilligerswerk en enkele jaren geleden lanceerde hij de churchie, een selfie in de kerk. Hij toonde zich een grote tegenstander van André Léonard als aartsbisschop. Met zijn deelname aan De Mol zorgt hij nu voor een nieuwe stunt. “Ik kan alleen maar zeggen dat we blij zijn voor hem en dat we hem veel succes wensen”, reageert zijn moeder Greta Kindt kort. “Er zijn ook nog andere kandidaten en iedereen verdient een gelijke kans.”
Hele klas reageert verbaasd
In het Sint-Lodewijkscollege wordt wel uitbundig gereageerd op de deelname van ‘meneer Delanoy’. Hij geeft er godsdienst en geschiedenis en is klastitularis van het derde middelbaar Wetenschappen-Wiskunde. “Ongeveer een week geleden vertelde hij de hele klas dat hij zou meedoen aan het programma”, zegt Robin Tavernier (15) uit Sint-Michiels. “Wij waren natuurlijk verbaasd en dachten dat hij een grapje maakte, maar na een tijdje werd het duidelijk dat hij wél serieus was.”
Ook Wout Louagie (15) kon aanvankelijk niet geloven dat zijn leraar aan De Mol zou deelnemen. “Het was een doodgewone les en plots vertelde hij dat terloops. Omdat hij het een beetje minimaliseerde en er weinig ophef rond maakte, nam ik het dan ook niet serieus. Tot ik thuis kwam en op het internet las dat hij wel degelijk de waarheid sprak.”
Unieke manier van les geven
“Ik vind het super nice dat hij deelneemt aan De Mol”, pikt Lennert Doornaert (14) uit Sint-Andries in. “Een priester die deelneemt aan zo’n programma en dan ook nog eens mijn klastitularis… dat zal ik geen tweede keer meemaken. Stel je voor dat hij De Mol zou zijn… Dat zou nogal nieuws zijn, hé!”
“Een priester die deelneemt én mijn klastitularis is. Dit zal ik nooit meer meemaken” – leerling Lennert Doornaert
Ook Thomas Louage (14) uit Kristus-Koning in Brugge is bijzonder enthousiast. “Het is echt een toffe leraar die alles op een unieke manier brengt. Mocht hij als een van de eersten het spel moeten verlaten, zou ik dat heel jammer vinden. Maar ik blijf sowieso kijken, want ik wil natuurlijk weten wie de saboteur is.”
Zijn collega-leerkrachten zijn bijzonder lovend over de manier waarop Pieter Delanoy in het leven staat en les geeft. “Al van in het begin straalde hij enorm veel enthousiasme en creativiteit uit”, vertelt Nele Vanneste, leerkracht gedragswetenschappen en coördinator leerlingenbegeleiding, én een goede persoonlijke vriendin van Pieter. “In zijn lessen godsdienst en geschiedenis neemt hij de leerlingen op sleeptouw door boeiend te vertellen en film en muziek te integreren. Daarnaast organiseren we op school graag ‘zotte projectjes’ en daar houdt hij van. Ik denk aan de Kick-Off en tal van andere initiatieven om het sociale leven en de samenwerking in de school te bevorderen. Zoals Radio Poverello, waarbij hij op de speelplaats vanuit een caravan plaatjes draaide om geld in te zamelen voor Poverello.”
“Als hij de finale haalt, zetten we misschien wel een groot scherm in ons auditorium” – collega Peter Vandewiele
“Pieter is sociaal geëngageerd. Zo is hij stichter en voorzitter van de vzw Boeta, waarmee vooral kansarme jongeren in Zuid-Afrika begeleid worden rond onderwijs, opleiding en allerlei vormen van sociale ondersteuning. Pieter ging in 2002 voor het eerst naar de Kaapprovincie en verblijft sindsdien iedere zomer enkele weken in Ocean View, een kleinschalig project dat warme maaltijden voorziet voor dakloze jongeren en de inwoners sensibiliseert rond kinderverwaarlozing.”
Misviering voor de durvers
Peter Vandewiele, leerkracht wiskunde in de derde graad, bevestigt dat sociaal ingestelde karakter van Pieter. “Ik heb vaak contact met hem, omdat hij ook in het presidium zit. We organiseren sociale en culturele activiteiten op school, zoals de ‘kleine kunstavond’ en de activiteiten rond het milieu. We staan samen in voor de middagactiviteiten onder de noemer ‘@noon’. Dan organiseren we een spel of vertonen we een film. Ik heb Pieter hier weten beginnen en hij maakte direct een goede indruk. Het is een vlotte kerel die met iedereen overweg kan. Als priester draagt hij zijn geloof op een leuke, enthousiaste manier uit. Op school houdt hij op vrijdagmorgen soms niet-verplichte misvieringen onder de noemer ‘voor de durvers’, omdat hij beseft dat het geloof dezer dagen geen evidentie is. Toch zit er altijd behoorlijk wat volk in zijn vieringen.”
“Pieter is een positief ingestelde groepsmens, maar enige competitiegeest is hem niet vreemd”, vervolgt Peter Vandewiele. “Hij zal het spel zeker spelen om te winnen. Veel collega’s en leerlingen zullen zijn avonturen in De Mol dan ook volgen. En als hij de finale haalt, dan moeten we die misschien wel bekijken op groot scherm in het auditorium van de school?”
“Toen hij het een week geleden aan de klas vertelde, dachten we eerst dat hij een grapje maakte” – leerling Robin Tavernier
Ook Nele Vanneste schrok naar eigen zeggen niet van zijn deelname aan De Mol. “Dat is echt iets voor hem. Hij houdt van avontuur en is een groepsmens. En hij kan zichzelf echt motiveren voor een project. Hij gaat er helemaal voor. Ik zie hem zelfs in staat om De Mol te zijn. Pieter zal het spel zeker ten volle spelen.”
Rollenspel
De voorbije dagen werd meermaals de vraag gesteld of een priester wel mag liegen, iets wat essentieel is om De Mol te kunnen zijn of om ver te geraken in het spel. Hoe zit dat nu eigenlijk? “Ik vind het spijtig dat de media vooral daarop focussen”, reageert Eric De Rous, al enkele jaren diaken in de Pastorale Eenheid Sint-Trudo in Assebroek.
“Het is zoals voormalig rector Rik Torfs gezegd heeft: in het programma gaat het om een rollenspel. Je kan het vergelijken met op de planken staan in een toneelvoorstelling. Ook in het kaarten kan je afspreken met uw maat wie de beste kaarten kan leggen. Ook dat is een spel. Er zullen altijd mensen zijn die er tegen zullen zijn, maar ik denk dat zijn leerlingen op school wel positief zullen reageren. Ik twijfel er niet aan dat hij het goed zal doen. Het is een jonge gast die durft.”
“Hij houdt van avontuur en is een groepsmens. Ja, volgens mij is hij in staat om De Mol te zijn” – collega Nele Vanneste
Rob De Waepenaere, coördinator van de Pastorale Eenheid Sint-Trudo, ziet eveneens geen graten in de deelname van zijn priester. “Wij waren vooraf niet op de hoogte. We wisten alleen dat hij voor een tijdje weg was en dat we vervanging moesten zoeken. Anders kijk ik nooit naar VIER, maar De Mol zal ik nu wel volgen. Ik wil zien hoe hij het doet en ben benieuwd hoever hij zal geraken. Het is inderdaad zeer ongewoon dat een priester deelneemt aan zo’n programma, maar priesters zijn ook maar mensen. Hij is nog jong en speels en doet zijn parochiaal werk zeer goed. Zo heeft hij zondag nog de instapviering gedaan voor de communicanten van de basisschool De Zonnetuin. Naast zijn job als leerkracht in het Sint-Lodewijkscollege doet hij ook nog regelmatig de eucharistievieringen in de kerk van Maria Assumpta.”
(PDV/SR/LQ)
Lees meer over de West-Vlamingen in De Mol op kw.be/demol p>
Ollemolle Mol
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier