Goudzee uit Heule wint Groeningeprijs 2024

Uit de handen van minister-president Jan Jambon mocht Lisa de prijs in ontvangst nemen © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Wie afgelopen jaar een nieuwe zaak begon en daarbij oog had voor een pakkende en originele Nederlandstalige benaming, kon meedingen naar de Groeningeprijs. Tijdens de Guldensporenviering sleepten Lisa Vandenbroucke (25) en Thibault Soens (26) van Goudzee uit Heule het begeerd kunstwerkje van Arne Vanneste in de wacht.

Met dit initiatief van het Guldensporencomité is de Groeningeprijs inmiddels aan een negende editie toe. De genomineerden waren gepersonaliseerde attenties van Gemaakt met Liefde, vishandel en traiteurzaak Goudzee en bakkerij Gulden Graan. Verloofden Lisa en Thibault van Goudzee geven binnenkort de gulden spoor sculptuur een plaatsje in hun winkel.

“Het is een leuke appreciatie en erkenning. We hebben lang nagedacht over de naam. We wilden iets lokaal, met een link naar de deelgemeente en Kortrijk. En dat is ons gelukt met ‘Goudzee’”, vertelt Lisa. “De naam verwijst naar het volkslied van Heule die vaak tijdens de Tinekesfeesten wordt gespeeld. Iedereen kent het refrein, we leren het zelfs op school. De zin luidt ‘liever dan een vis die in de goudzee zwemt’. Mijn mama Leen Deboiserie – die trouwens in 1990 Tineke van Heule was – kwam met het idee.”

De vishandel en traiteur bestaat intussen al een jaar en bevindt zich aan de Kortrijksestraat. Het koppel nam Vishandel Veroughstraete van Dirk Verougstraete en Catherine Vanwolleghem over na hun pensioen. “We kozen voor een nieuw concept: naast vishandel ook een traiteurwinkel. De verbouwingen in het atelier zijn gedaan. Binnenkort willen we ook de winkel vernieuwen. Het beeldje krijgt daar zeker een plaatsje. Het is in het goud, dus dat past mooi.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier