Gerenoveerde OLV-kapel Stalhille opnieuw ingewijd

(gf)
Redactie KW

De OLV-kapel in Stalhille werd onder impuls van enkele bewoners gerenoveerd en ook landschapsarchitect Paul Deroose werkte er graag aan mee. Vorige week werd deze kapel feestelijk ingewijd.

De OLV-kapel werd gebouwd in het begin van de jaren 1950. Over de oorsprong gaan er diverse verhalen rond. De reden waarom de kapel is opgericht, is dan ook onduidelijk. “Wel werd ze in 1952 onder een grote volkstoeloop ingewijd”, legt Erik Blauwet, voorzitter van de kerkfabriek Stalhille uit.

“De kapel zelf is met een creatieve smaak gemetseld. De sokkel is gebouwd uit rode siersteentjes. Op de sokkel ligt een arduinen plaat waarop de feitelijke kapel werd opgetrokken in zwarte siersteentjes. Maar de bouwwijze met de recht opeenstaande voegen, die wel eens als sierelement in gevels gebruikt wordt, is het zwakke punt van dit kapelletje. De verankering van de stenen op elkaar is dermate zwak dat scheuren met de tijd onvermijdelijk zijn. Eigenlijk dreigde er instortingsgevaar. Vandaar dat deze restauratie zich aandrong.”

“De houten planken aan de binnenzijde zijn afgewerkt met beschilderde kartonplaten. De binnenzijde van de kapel is fraai afgewerkt met majolicategels vol christelijke symboliek. Het geheel is geplaatst tussen buxushagen, er werd ruim aandacht besteed aan de groene omkadering.”

Restauratie

Omwonenden vonden de site een storend element en drongen bij de eigenaar, de kerkfabriek van de Sint-Jan Baptistkerk Stalhille, aan voor een opsmuk. Leden van de kerkfabriek en vrijwilligers sloegen de handen in elkaar. Het Regionaal Landschap Houtland & Polders en Natuurpunt Jabbeke leverden ook een belangrijke bijdrage in respectievelijk het omgevingsgroen en de twee robuuste zitbanken. Landschapsarchitect Paul Deroose, de man achter zoveel mooie Jabbeekse open ruimtes, zorgde belangeloos voor het ontwerp van de nieuwe invulling.

“Bedoeling is, dat naast de kapel twee lindes een merkteken vormen in het landschap. De twee zitbanken zullen bijdragen tot het recreatief medegebruik van het platteland.” Vorige week woensdag werd de kapel na 72 jaar opnieuw ingewijd door pastoor Bart Demuynck, dit aan de vooravond van Hemelvaartdag. Nadien volgde een receptie voor de talrijke aanwezigen.

“Minder talrijk dan 72 jaar geleden, maar met deze mooie opkomst mogen we anno 2024 toch tevreden zijn. En zeker met de opsmuk van onze kapel!” klinkt het nog. (PA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier