Tachtig jaar na de bevrijding van Roeselare tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenkt de stad volop de oorlogshelden van weleer. Woensdagmiddag werden er op de oude begraafplaats langs de Blekerijstraat twee gedenkstenen onthuld. Zowel de Poolse generaal Maczek als de Roeselaarse Simonne Brugghe speelden een hoofdrol bij de bevrijding van de stad.
Op 8 september 1944 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Roeselare. Toen werd de stad door de Poolse troepen van generaal Stanislaw Maczek bevrijd. Die Poolse troepen gebruikten onder andere de tips en informatie van de Roeselaarse Simonne Brugghe. “Een meisje van 22 jaar, vol moed en verantwoordelijkheid. Simonne is tot op vandaag een voorbeeld”, aldus Dirk Lievens van het Comité Vergeten Helden. Lievens is al jarenlang gefascineerd door de bevrijding van Roeselare. Naar aanleiding van tachtig jaar bevrijding van Roeselare werkte hij met de steun van verschillende verenigingen verschillende initiatieven uit. “Zo zijn we onder meer volop bezig met het creëren van een bevrijdingsroute. Inmiddels zijn er al een zestal borden klaar”, aldus Lievens.
Twee murals
Helden Maczek en Brugghe doken twee jaar geleden al in het Roeselaarse straatbeeld toen boven de Duitse bunker in de Sint-Hubrechtsstraat twee murals over hen werden aangebracht. Woensdagmiddag werden op de oude begraafplaats twee gedenkstenen ingehuldigd ter ere van de oorlogshelden. Dat gebeurde aan de gedenkmuur waar reeds enkele jaren afbeeldingen hangen van acht Poolse soldaten die sneuvelden tijdens de bevrijding van Roeselare. De inhuldiging gebeurde in het bijzijn van onder andere de Poolse ambassadeur Raf Siemianowski en Jozef Brugghe, de broer van Simonne. “Ik ben de stad en initiatiefnemer Dirk Lievens erg dankbaar dat dergelijke symbolen Poolse en Roeselaarse vriendschap en toewijding aangebracht worden”, aldus de ambassadeur.
De onthulling van de gedenkstenen is zeker niet het laatste initiatief in dit herdenkingsjaar. De stad is volop bezig met de inrichting van de Duitse bunker in Krottegem waarboven de murals van Maczek en Brugghe hangen. “We willen daar graag een permanente expo creëren. Het is de bedoeling om de bunker in september te openen”, zegt schepen van Cultuur Mieke Vanbrussel (CD&V).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier