Studente Anouck Ramaut uit Zillebeke maakt reportage over jongdementie

Op de foto zien we v.l.n.r.: Gilles Van Damme (camera), Anouck Ramaut (documentairemaakster), Jamie Baeyens (geluid) en ex-KFC-speler Tim Leroy.©MICHAEL DEPESTELE
Op de foto zien we v.l.n.r.: Gilles Van Damme (camera), Anouck Ramaut (documentairemaakster), Jamie Baeyens (geluid) en ex-KFC-speler Tim Leroy.©MICHAEL DEPESTELE
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Studente Anouck Ramaut uit Zillebeke is voor haar studies Film, TV en Video (Audiovisuele Technieken) aan het Narafi in Vorst bezig aan een reportage over ‘Jongdementie’. “Dementie op jonge leeftijd begint meestal tussen de 40 en 65 jaar. Het aantal mensen met jongdementie schatten we in Vlaanderen rond de 1.800”, zegt Anouck Ramaut.

Eén van hen is Geert Leroy uit Poperinge, een voormalig afgevaardigde van KFC Poperinge. Geert (58) kreeg de diagnose van jongdementie vier jaar geleden te horen en verblijft nu in een woonzorgcentrum. Toch weten niet veel mensen wat jongdementie precies inhoudt en wat het betekent voor de mensen rond de patiënt. Daarom besloot Anouck Ramaut deze reportage te maken. In de reportage volgt ze zijn vrouw Kathleen en zoon Tim. Tim speelde vroeger tot zijn 17 jaar bij KFC Poperinge, waar zijn vader afgevaardigde was van zijn ploeg.

“Onlangs kwam Tim terug naar zijn oude habitat om er gefilmd en geïnterviewd te worden”, zegt Paul Samyn, woordvoerder van KFC.

Meer dan vergeten

“Wat ik met de reportage vooral wil bereiken is jongdementie naambekendheid geven, opdat meer mensen weten wat de ziekte inhoudt. En dat het niet, zoals velen denken een, vorm van dementie is op jongere leeftijd. Het is veel meer dan dat”, legt Anouck uit. “Niet enkel vergeet je zaken, maar ook vallen met de tijd alle emoties, fijne motoriek en spraak weg. De ziekte is niet erkend als handicap, terwijl het dat zeker is”, benadrukt de studente.

Het aanbod voor verblijf voor mensen met jongdementie is nihil. Dagcentra of andere woonmogelijkheden zijn er amper. In West-Vlaanderen zijn er drie: Menen, Kortrijk en Brugge. En dat is dan niet voor heel veel mensen. Wel heb je in Ieper De Fonkel en in Kortrijk Het Ventiel. Dit zijn buddywerkingen voor mensen met jongdementie. Ze doen activiteiten met buddy’s (vrijwilligers, mantelzorgers, kennissen).

Online verspreiding

“De reportage dient als eindwerk ‘reportage’ in mijn tweede jaar op het Narafi, maar ik hoop het interessant genoeg te maken om te kunnen verspreiden”, zegt Anouck.

Waar de reportage op termijn te zien zal zijn is nog niet zeker, al kreeg Anouck al heel wat vragen om de reportage te delen. Kathleen en Tim willen er zelf ook alles aan doen om jongdementie meer naam te geven. “Dus als het de lat haalt – waar ik enorm naar streef – zal het waarschijnlijk online verspreid worden. Meer duidelijkheid komt er pas rond het einde van het schooljaar”, zegt Anouck nog.

Anouck maakte de reportage samen met haar medestudenten Gilles Van Damme uit Eeklo (camera) en Jamie Baeyens uit Brussel (geluid).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier