Straf! Nadat de film ‘Julie zwijgt’ al indruk maakte op het Filmfestival van Cannes, steekt het met wat geluk begin volgend jaar de oceaan over. Regisseur Leonardo van Dijl is alvast in de wolken.
Het gaat hard voor regisseur Leonardo van Dijl. Zijn eerste langspeelfilm ‘Julie zwijgt’ moet nog in de zalen verschijnen en het is al bezig aan een indrukwekkend parcours. In mei ging de film in première in Cannes, waar het drie prijzen wegkaapte. Het greep dan wel net naast de Caméra d’Or, maar het won wel de distributieprijs en de SACD – prijs uitgereikt door de gelijknamige auteursvereniging. Daarnaast kregen ze ook de Prix Luciole voor de beste filmposter.
Vorige maand raakte bekend dat de film in première gaat op het Filmfestival van Gent, op 10 oktober. Maar het strafste nieuws is dat de prent nu ook de officiële Belgische inzending wordt voor de Academy Awards, beter bekend als de Oscars. Daar is het kandidaat voor het felbegeerde beeldje voor Beste Internationale Langspeelfilm.
Scenarist en regisseur Leonardo van Dijl won in 2015 een VAF Wildcard met zijn eindwerk aan LUCA School of Arts. Met deze Wildcard maakte hij voor productiehuis De Wereldvrede de korte fictiefilm Stephanie, die in 2020 geselecteerd werd voor de Kortfilmcompetitie van de Officiële Selectie van het Festival van Cannes. Nadien was de film te zien op onder andere de filmfestivals van Toronto en San Sebastian. In zijn speelfilmdebuut Julie zwijgt werpt van Dijl, net als in zijn eerdere werk, een blik op de wereld van de competitieve sport.
De vorige Belgische Oscarinzending uit Vlaanderen was Close van Lukas Dhont, die bovendien een nominatie in de wacht sleepte. Andere Vlaamse producties die genomineerd werden voor een Oscar zijn The Broken Circle Breakdown (2013), Rundskop (2011), Iedereen beroemd! (2000) en Daens (1992).
Leonardo groeide op in Harelbeke, en ook het productiehuis De Wereldvrede is op en top West-Vlaams.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier