Er is heel wat te doen rond de film Skunk van regisseur Koen Mortier, een verfilming van het gelijknamige boek van Heulenaar Geert Taghon. De productie is bij momenten zeer hard en kaart onder andere de budgettekorten in de jeugdhulp aan. We volgen in Skunk Liam, een jongen die een destructieve jeugd heeft gekend en in een jeugdinstelling terechtkomt. De rol wordt vertolkt door niemand minder dan Thibaud Dooms, afkomstig uit Stasegem.
‘Skunk’ is de verfilming van het boek van Geert Taghon uit Heule, gebaseerd op waargebeurde feiten over zijn jarenlange ervaringen in de forensische jeugdpsychiatrie. Geert was 15 jaar werkzaam in De Korbeel in Kortrijk, en werkte 10 jaar als coördinator in De Patio, forensische jeugdpsychiatrie. Vandaag is hij voltijds docent aan de Hogeschool Vives.
“Elke jongere heeft recht op zijn verhaal”, aldus Taghon. “Vandaar mijn overtuiging dat het verfilmen van dit boek ook een stuk recht geeft aan al deze jongeren hun verhalen. Maar ik vreesde dat niemand dit zou durven verfilmen. Als ik er ooit aan dacht om het toch te proberen, dan dacht ik dat er maar één iemand was die het zou doen, en dat was Koen Mortier.”
Drugs en geweld
En het geloof van Taghon in Koen Mortier was terecht. Hij gaf er opnieuw z’n eigen draai aan en balde de vijf verschillende jongeren waarover Taghon in zijn boek schreef tot één verhaal, dat van het personage Liam. Die moeilijke rol wordt vertolkt door nog een ander streekproduct, Thibaud Dooms (22) uit Stasegem. “Ik vond het een gigantische opgave om Liam te spelen”, opent Dooms. “Ik had nog nooit een hoofdrol op mij genomen en de rol staat ook heel ver weg van mijn gewone leven.”
Het leven van Liam is dan ook hard. Hij groeit op in een gezin waar drugs en geweld de hoofdrol spelen. Zijn destructieve thuis wordt al snel ingeruild voor een jeugdinstelling die haar eigen regels en misbruiken heeft. “De rol was trouwens ook belangrijk omdat ik me verantwoordelijk voelde tegenover de volledige groep die we met de film proberen te vertegenwoordigen”, gaat de acteur verder.
“De film mag je echt lezen als een poging om iedereen wakker te schudden: er zijn veel problemen in de jeugdhulp. Het is de bedoeling dat iedereen de film ziet en erover praat met anderen. Vanuit de politiek kan er iets veranderen, maar de mentaliteitswijziging kan er ook gewoon vanuit de maatschappij komen. We moeten dergelijke problemen bij elkaar herkennen en er eerder op spreken, want wat je in Skunk ziet, gebeurt in het echt ook.”
“Er hangt momenteel wel al een en ander in de lucht voor in de toekomst, maar er is nog niets concreet.”
Dooms ontpopte zich als Liam tot dé revelatie van Skunk. Hij werd door zijn rol zelfs verkozen tot een van de Shooting Stars op het Internationaal Filmfestival van Berlijn in februari. Daarmee treedt hij in de voetsporen van onder andere Daniel Craig, Rachel Weisz en Carey Mulligan. Waar eindigt dit? Dooms wil het eigenlijk niet weten. “Ik wil nog niet te veel gaan nadenken over wat er allemaal komt. Koen (Mortier, red.) heeft me met deze rol echt uit mijn comfortzone weten te trekken. Ik kan niet wachten om te tonen wat ik nog meer in mijn mars heb zitten.”
“Er hangt momenteel wel al een en ander in de lucht voor in de toekomst, maar er is nog niets concreet. Ik sta er zeker ook voor open om in het Engels te acteren. Weet je, het zal zichzelf wel allemaal uitwijzen.” De volledige cast bleek tijdens de opnames dezelfde mindset te hebben: “Tijdens de film waren we er met de cast eigenlijk ook totaal niet mee bezig of de film een succes zou zijn of niet. Ik weet wel nog dat ik het script binnenkreeg en dacht: better get ready. Deze rol krijgen was echt het grootste cadeau dat ik kon krijgen, samen met zo’n ploeg vol megagoeie acteurs!”
Arte del Sueño
Waar het verhaal eindigt, weten we inderdaad nog niet, maar waar het ooit allemaal begon, ligt voor eeuwig vast: bij vzw Arte del Sueño uit Harelbeke. “Mijn ouders namen me mee naar de musicalgroep toen ik nog heel jong was en ik zei meteen dat ik mee wou doen. Later ging ik woordkunst en drama aan het Leuvense Lemmensinstituut studeren, gevolgd door een opleiding aan de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans.”
Dooms studeerde er af met de klas van 2023. Hij won er de Top Naeff Prijs voor veelbelovend afgestudeerd talent. Er zijn dus redenen genoeg om Dooms nu de lucht in te katapulteren, maar misschien is het nog het verstandigst om zijn devies zelf ter harte te nemen. Het zal zichzelf inderdaad wel allemaal uitwijzen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier