Bart en Dieter jagen op handtekeningen van 108 ‘Harry Potter’-acteurs: “Er waren momenten dat we het wilden opgeven”

Bart Meese en Dieter Vanderheeren bij Miriam Margolyes (professor Pomona Sprout in Harry Potter and the Chamber of Secrets). © gf
Redactie KW

Bart Meese (34) uit Tielt en Dieter Vanderheeren (30) uit Izegem zijn handtekeningenjagers met heel veel geduld. Met hun project ‘Road To Rowling’ is het duo sinds 1 september 2019 op jacht naar 108 handtekeningen van de acteurs uit de Harry Potter-films. Die komen op de pagina’s van een Harry Potter-boek dat het duo na afloop wil veilen voor het goede doel. Ze hebben er nog 41 te gaan.

Daniel Radcliffe zette er in 2020 al zijn handtekening in. Ook David Tennant, Rupert Grint, John Cleese, Helena Bonham Carter, Tom Felton en Matthew Lewis wist het duo te strikken. Steevast met een persoonlijke ontmoeting. De teller staat nu op 67 handtekeningen.

Initieel was het de bedoeling om het boek tegen eind 2021 vol te krijgen, maar door corona liep het titanenwerk twee jaar vertraging op. “Die eerste deadline was achteraf gezien ongelooflijk naïef van ons”, zegt Dieter Vanderheeren. “We dachten toen nog domweg dat we in twee jaar de klus konden klaren.”

Reizen naar buitenland

De West-Vlamingen reisden de voorbije vier jaar al meer dan tien keer samen naar het Verenigd Koninkrijk, maar trokken ook al naar Frankrijk en Duitsland om acteurs te ontmoeten. “Die ontmoetingen zijn vaak op beurzen, maar gebeurden ook na theatervoorstellingen van de acteurs in Londen, in koffieshops of cafeetjes en in sommige gevallen worden we zelfs bij hen thuis uitgenodigd. Al kruipt er wel wat tijd in. De Eurostar naar Londen is trouwens het goedkoopst op dinsdag.”

“Sommige bekende acteurs zoals Robert Pattinson zijn goed afgeschermd en onmogelijk te bereiken”

Of het duo er na vier jaar nog steeds even veel zin in heeft? “Toegegeven, er zijn moeilijke momenten geweest waarbij Bart en ik elkaar echt moesten oppeppen om de moed niet op te geven. Zeker omdat er in de voorbije vier jaar veel veranderd is. Corona was een enorme klap. Managers veranderden, contacten verwaterden en sommige acteurs zijn ondertussen spijtig genoeg overleden.”

“Andere acteurs, zoals Robert Pattinson (van de Twilight-reeks en recenter te zien in The Batman, red.) zijn zo goed afgeschermd dat ze onmogelijk te bereiken zijn. Ook Maggie Smith, die ondertussen 90 jaar is, wordt een enorme uitdaging. En wij zijn uiteindelijk niets meer dan twee onbenullige Belgen met een boekje. Op de allerlaatste pagina willen we eindigen met de handtekening van J.K. Rowling zelf, maar ook zij is enorm goed afgeschermd. Als we de kans zouden krijgen haar te ontmoeten springen we meteen op de trein.”

Emma Watson dichtbij

Maar er zijn ook momenten van hoop. “Zo konden we vorige maand liefst vijf acteurs strikken op één dag. En onlangs kregen we te horen dat we deze zomer welkom zijn bij niemand minder dan Imelda Staunton (koningin Elizabeth in The Crown, red.). Daar trekken we ons aan op. De entourage van Emma Watson heeft ons eerder ook al laten weten dat ze zeker wil tekenen, weliswaar als het boek wat voller staat. Zodat ze weten dat het om een legitiem project gaat. Andere deuren zullen moeilijker te openen blijven, al geven we het niet op. Daarvoor zijn we nu te ver gekomen. Maar een deadline erop plakken? Dat doen we niet meer.”

Voor Make-a-Wish

Rest de vraag hoeveel het boekje – een oude Engelstalige druk van ‘De Steen der Wijzen’- zou kunnen opbrengen aan het einde van de rit. “We zouden het uiteindelijk willen veilen voor Make-a-Wish, liefst in Londen zelf, toch de hoofdstad van de Harry Potter-fans. Toen we aan het project begonnen, hadden we een paar duizend euro voor ogen, maar hier en daar horen we nu al dat fans er wellicht een aardige duit voor zullen over hebben. Leuk is trouwens dat veruit de meeste acteurs naast hun handtekening ook een tekstje of een tekeningetje maakten. Als we de kaap van 10.000 euro zouden halen, zou dat fantastisch zijn. Maar eerst moeten we het vol krijgen.”

De vorderingen van het project volgen kan via www.roadtorowling.com