70 jaar geleden opende Ciné Alfa zijn deuren in Pittem: “De luxe en de nieuwigheden trokken de mensen aan”

V.l.n.r. Geert Storme, Bernard De Witte, Patrick Vanden Berghe en Heidi Lievrouw. © Jan
Redactie KW

Op 7 maart 1953 opende Ciné Alfa voor het eerst zijn deuren en deze zou tot bij de sluiting in 1981 een regionale publiektrekker blijven. Om dit uniek jubileum te vieren, sloegen de gemeente en de Heemkundige Kring Valère Arickx de handen in elkaar voor enkele leuke evenementen.

Met de voorstelling van de film ‘Samson en Delilah’ opende de Pittemse bioscoop Ciné Alfa op 7 maart 1953 zijn deuren in de Tieltstraat. Eerder was hier ook Ciné Miro gevestigd, maar deze was geen lang leven beschoren. Bezieler van Ciné Alfa was André Muyle, een telg uit de bekende brouwersfamilie. Nadat de brouwerij was opgedoekt startte Muyle een bierhandel en nam hij diverse cafés over, waaronder dat van Ciné Miro. Toen deze laatste sloot, opende Muyle hier met Ciné Alfa een nieuwe bioscoop, die al snel zou uitgroeien tot een toonaangevende cinema waar veel mensen uit de regio naartoe kwamen voor enkele uurtjes filmplezier.

Firstrunner

“Het was vooral het feit dat André Muyle altijd een ‘firstrunner’ is geweest die wilde mee zijn met de nieuwste trends, dat er voor gezorgd heeft dat Ciné Alfa zo populair was in de regio”, vertelt Bernard De Witte (75), van 1963 tot 1973 medewerker van de bioscoop. “Er waren in de regio nog wel steden en gemeenten met een bioscoop, maar daar moesten de toeschouwers op houten klapstoelen zitten en was de apparatuur vaak wat verouderd. In de Alfa zat men in zachte zetels en werd het meeste moderne materiaal zoals Cinemascope, Technicolor en grote projectoren als één van de eerste gebruikt. Dat zorgde er voor dat de zaal voor 600 toeschouwers bij grote kaskrakers zoals bijvoorbeeld ‘Spartacus’ of ‘Ben Hur’ op zondagen drie maal volledig gevuld was en dat er vaak tot 100 stoelen bijgezet werden.”

“De zaal met zijn grote podium werd overigens ook regelmatig gebruikt door de fanfare, Telstar of andere verenigingen. Naar het eind van de jaren zeventig werd de populariteit desondanks wat minder en in 1981 sloot Ciné Alfa helaas zijn deuren. Er waren wel nog wat voorstellingen in het kader van het Filmforum, maar ook dat liep al snel op zijn einde. Het definitieve einde kwam dan in 1983 toen het pand afbrandde.”

Tentoonstelling en brochure

“Het was Bernard zelf die ons op het jubileum wees en die voorstelde om iets speciaals te doen hierrond”, liet Geert Storme van de Heemkundige Kring Valère Arickx weten. “We zijn dan met de cultuurafdeling van de gemeente gaan samenzitten en al snel zaten we op dezelfde golflengte en werd beslist een aantal activiteiten te organiseren. Vanuit de Heemkundige Kring hebben we dan zoveel mogelijk oud-medewerkers van de bioscoop gecontacteerd om eens samen te gaan zitten, wat heel wat informatie en leuke anekdotes opleverde. Dit alles werd onder leiding van Bernard gebundeld in een 48 pagina’s tellende brochure ‘Ciné Alfa (1953-1981): de geschiedenis van een uitzonderlijke filmzaal’ met vele mooie foto’s, die zal te koop zijn aan de prijs van 5 euro.”

“We organiseren op zondag 5 maart om 13.30 uur een Ciné Alfa-filmnamiddag in de Zaal Broeders Maristen.” vervolgt bibliothecaris Patrick Vanden Berghe. “Nadat er eerst een panelgesprek zal gehouden worden met ex-werknemers, zal daarna de sfeer van destijds met gepaste drankjes en ijspralines opgeroepen worden tijdens de film ‘Love Story’, één van de topfilms uit de glorieperiode van Ciné Alfa. Ook de brochure zal officieel voorgesteld worden en te koop aangeboden. Tijdens het weekend van 4 en 5 maart zal in de Zaal Broeders Maristen ook een tentoonstelling plaatsvinden over Ciné Alfa met vele mooie pancarten over de geschiedenis ervan.”

Filmnamiddag

“De cultuurdienst organiseert in samenwerking met WZC Sint-Remigius en Residentie Pitthem ook twee filmnamiddagen op 13 en 23 maart voor de bewoners en hun familie”, gaat schepen van Cultuur en Erfgoed Heidi Lievrouw verder. “Bernard zal ook daar vertellen over zijn ervaringen als werknemer van Ciné Alfa, waarna enkele leuke kortfilms zullen vertoond worden. De namiddagen worden afgesloten met een verrassing, typisch voor die tijd. Tenslotte zal er aan de gevel van het gebouw waar ooit Ciné Alfa was een gedenkplaat gehangen worden met een korte tekst en een qr-code naar een webpagina met meer uitleg.” (JG)

De deelname aan de filmnamiddag is gratis, maar er moet wel vooraf ingeschreven worden via cultuurdienst@pittem.be. De tentoonstelling is vrij toegankelijk op zaterdag 4 maart van 14 tot 18 uur en op zondag 5 maart van 10 tot 12 uur. De brochure is vanaf 5 maart te koop in de bibliotheek en aan het onthaal van het administratief centrum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier