Festival Atalanta zet in Roeselare spotlight op vrouwelijke kunstenaars

Pascale Platel in Villa Vandewalle naar aanleiding van Vrouwendag en het festival Atalanta. (gf) © (gf)
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

Naar aanleiding van de internationale vrouwendag op 8 maart, die dit jaar het thema ‘vrouwen en cultuur’ meekreeg, zet De Spil een nieuw festival op poten dat de bezoeker zal onderdompelen in een krachtige, vrouwelijke wereld. Maar geen nood, mannen zijn ook welkom.

Atalanta heet het nieuwe festival. “Deze eerste editie wordt een voorproefje op een hopelijk grotere versie in 2025”, klinkt bij de programmatoren. “We starten dit jaar kleinschalig en hebben daarvoor Villa Vandewalle in de Meensesteenweg ter onze beschikking.”

“Elke dag is er een andere kleine expositie waarmee we telkens een inkijk geven in een voorstelling die volgend seizoen te gast is in De Spil. Van donderdag 7 tot en met zondag 10 maart installeren zich enkele straffe madammen in de villa. Zo zijn theatervrouw Verona Verbakel en de Roeselaarse actrice en auteur Pascale Petralia te gast, alsook veelzijdig kunstenares Charlotte Bouckaert en theatermaakster Ruth Bruyneel. Doorlopend is er beeldend werk te zien van Dorine Clement en Myrte Vandeweerd en een kan je luisteren en kijken naar een podcastinstallatie van Eva De Groote.”

Voor de dagelijkse voorstellingen koop je een ticket van vijf euro aan de balie van De Spil. De expo en de podcast zijn gratis.

Daarnaast organiseert de stad Roeselare op donderdag 7 maart een gratis lezing met Pascale Platel en Fien Sabbe rond het boek Schoonnijd, de levenslessen van Platel. Sabbe stelt vragen en beide dames lezen ook voor. Op vrijdag 8 maart maak je ‘s namiddags kennis met vrouwen van RSL en hun verschillende culturen aan de hand van zang, beeldende kunst, film en woord. Hiervoor schrijf je in via de webshop van de stad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier