Expo ‘Kerkewerk’ onthult boeiende kerkschatten

Van l-r : Tonie Soete, Marie-Christine Verschoore, beide lid van de werkgroep PetrusPaulus100 en Denis Allegaert medewerker aan de tentoonstelling. © AD
Redactie KW

Onlangs was er in de vooravond de officiële opening in aanwezigheid van federaal volksvertegenwoordiger en schepen Nathalie Muylle van de tentoonstelling ‘Kerkewerk… de kerkschatten onthuld’. De expo kadert in 100 jaar Sint-Petrus en Pauluskerk.

Samensteller en gids Raoul Boucquey stelde de tentoonstelling uitgebreid voor. “Natuurlijk ken je de kerk, midden op het Rumbeekse Kerkplein. Maar wist je dat zij bijzondere schatten herbergt? Bijna alles wat je zal zien, wordt in de kerk bewaard. De schatten werden een viertal jaren geleden door vrijwilligers met veel geduld geïnventariseerd, dat wil zeggen… uitvoerig beschreven, opgemeten, gefotografeerd en met een unieke code gelabeld. Al die informatie is opgeslagen in de databank van Erfgoed Vlaanderen. Toen is het idee gegroeid om onder andere de meest waardevolle kerkschatten, die in twee kluizen bewaard worden, permanent in vitrinekasten te tonen. Het jubileumjaar 100 jaar kerk was dé kans om dat te realiseren. Een maand lang wordt de kerk een prachtige tentoonstellingsruimte in een originele en indrukwekkende vormgeving, en met een paar surprisekes. Al dat mooie Kerkewerk wordt op een verrassende, soms speelse en zeker originele manier getoond, mét uitleg over het hoe en waarom. Een boeiende ontdekkingstocht voor jong en oud.”

Huzarenstuk

Jo Spyckerelle, coördinator van PetrusPaulus100, maakte de link tussen 100 jaar heropbouw van de kerk en de Rumbeekse bouwonderneming Verstraete, die twee eeuwen geleden startte en de heropbouw van de kerk op amper drie jaar tijd realiseerde, een waar huzarenstuk. Men hoopt dat de mensen op ontdekking zullen gaan in de kerk, kennis zullen maken met het interieur en de waardevolle kerkattributen en zo meer waardering voor haar historische en culturele betekenis zullen krijgen. Voor de kinderen is er een foto-vragenlijst, waarbij ze op een aangename manier door de tentoonstelling geleid worden. Arnold D’haene, voorzitter van de kerkfabriek en van de feitelijke vereniging PetrusPaulus100, dankte tenslotte de leden van de werkgroep en allen die op één of andere manier hebben meegewerkt aan de opbouw van de tentoonstelling en, bij uitbreiding, aan het rijkgevulde jaarprogramma. Zonder hoofd- en medesponsors, de financiële en logistieke steun van de stad en de provincie en van de erfgoedcel MidWest zou dit niet mogelijk zijn. Hij nodigde de aanwezigen uit tot de receptie met een Petrus- en Paulusbiertje of een glas wijn, een Cuvée Slosse.

Praktisch

De tentoonstelling is gratis toegankelijk tot zondag 6 oktober, elke zondag- en woensdagnamiddag van 14 tot 18 uur. Er zijn ook vier nocturnes met gids en een drankje voorzien op zaterdagen 14, 21, 28 september en 5 oktober, telkens om 18.30 uur. (AD)

Inschrijven via de website www.petruspaulus100.be. Voor groepsbezoeken tot 20 personen neem je contact op met Arnold D’haene via 0475 78 12 66 of door te mailen naar arnold.d.haene@skynet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier