Expo ‘Een strand vol geschiedenis’ toont maritiem verleden

Christian Harveng (communicatiedienst gemeente De Haan), Ann Dehaemers (dienst Toerisme) en burgemeester Wilfried Vandaele (v.l.n.r.) bij de Zuid-Amerikaanse kano die in 1968 in Wenduine aanspoelde © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Van 1 juli tot 30 augustus duik je in het Wielingencentrum in de varende en vissende geschiedenis van de gemeente tijdens de expo ‘Een strand vol geschiedenis’. Blikvangers zijn een vroeg-17de-eeuws scheepskanon en een zeven meter lange boomstamkano van Zuid-Amerikaanse origine, beiden gevonden op het strand van De Haan. De kano werd dinsdag al overgebracht vanuit het Museum aan de Stroom in Antwerpen.

Op de nieuwe expo ‘Een strand vol geschiedenis’ kom je oog in oog te staan met de maritieme geschiedenis van De Haan. “De expo neemt de bezoekers mee op een boeiende reis door de tijd, van de allereerste nederzettingen over de bloeiende middeleeuwse Wenduinse visserij en strandvisserij tot de vaartuigen van onze strandredders”, licht burgemeester Wilfried Vandaele (Open & N-VA) toe. De tentoonstelling werd geïnspireerd op de vondst van een 17de-eeuws scheepskanon op het strand van Harendijke. Dit gietijzeren kanon werd op 30 september 2020 tijdens explosievenruimingswerken aangetroffen op een diepte van 4,5 m onder het zand. Het heeft een lengte van 2,49 m en weegt ongeveer 800 kg. De loop is afgedicht met een houten deksel of tompion, wat er op wijst dat het kanon schietensklaar was toen het op de vindplaats is terechtgekomen. “Het kanon werd nog op de dag van de vondst tijdelijk weer begraven op het strand, met de bedoeling om de corrosie door blootstelling aan de lucht tot een minimum te beperken. Twee weken later werd het naar Antwerpen gebracht voor een behandeling voor een betere bewaring”, aldus nog Vandaele. Het gemeentebestuur besliste in overleg met de Afdeling Kust van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, het Agentschap Onroerend Erfgoed en het Vlaams Instituut voor de Zee en om het kanon te bewaren en later tentoon te stellen voor het grote publiek.

Kano

De andere blikvanger van de tentoonstelling is een zeven meter lange boomstamkano van Zuid-Amerikaanse origine. Deze zorgde in 1968 voor een opvallende stranding toen hij aanspoelde op het strand van Wenduine. De kano wordt in het MAS in Antwerpen bewaard, maar werd voor de tentoonstelling naar Wenduine overgebracht. “Dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele. “Op vraag van het MAS is de kano eerst nog naar Rotterdam gegaan, waar hij door een gespecialiseerde firma behandeld werd tegen houtworm. Interessant aan deze kano is verder ook dat hij mooi illustreert hoe de wereldzeeën allemaal met elkaar verbonden zijn. Merho vond hierin inspiratie voor het Kiekeboes-album Alle eendjes, dat zich afspeelt in De Haan.”

De kano lijkt sterk op de bũgu boomstamkano die sinds mensenheugenis door de inheemse bevolking in het Amazonegebied werd gebouwd. “De romp is gemaakt van een enkele boomstam, en deze techniek en manier van kano’s bouwen wordt vandaag de dag nog steeds toegepast door de rivierbewoners omdat het materiaal goedkoop, en gemakkelijk voorhanden is. Dit kanotype heeft over het algemeen de voorkeur van de lokale vissers en jagers, vanwege de mobiliteit en wendbaarheid die je met dit vaartuig kunt bereiken op moeilijk bereikbare plaatsen zoals de bovenloop van rivieren”, klinkt het. Of hoe een authentieke indianenkano uiteindelijk dus op het strand van De Haan terechtkwam…

Ook een aantal privé-verzamelaars uit De Haan droeg een steentje bij aan de expo ‘Een strand vol geschiedenis’.

De expo van 1 juli tot en met 30 augustus in het Wielingencentrum, Graaf Jansdijk 18, 8420 De Haan (Wenduine). De toegang is gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier