Zwammadammen zorgen voor ludieke noot op Paulusfeesten en keren zondag nog eens terug

De Zwammadammen trokken op de openingsdag met ludieke slogans rond op het Paulusplein, getooid in Ensoriaanse badpakken. © Nathalie Luys
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

De Paulusfeesten in Oostende zijn ondertussen enkele dagen ver en op de heisa rond het sluitingsuur van de bars na verloopt alles in opperbeste sfeer. De Zwammadammen die zich op de eerste dag al lieten opmerken in hun kleurrijke pakken zijn zondagavond opnieuw op de afspraak. “Uit liefde voor de feesten.”

Tijdens de coronaperiode ontdekte Sofie Defever de voordelen van openwaterzwemmen, omdat ze niet in het zwembad terecht kon. Uiteindelijk besloot ze met een vriendin in zee te gaan. Sindsdien is ze niet meer gestopt en zo zijn de Zwammadammen ontstaan. De groep, die te volgen is op instagram, bestaat echter niet enkel uit dames. “We zijn met vijf vrouwen en twee mannen, maar die zijn momenteel op reis”, vertelt Sofie Defever. “We krijgen heel wat reacties op onze foto’s en filmpjes. Mensen zeggen altijd dat ze vrolijk worden als ze ons bezig zien. Dat zijn tenminste normale vrouwen met rondingen, zeggen ze dan. Daardoor durven andere mensen ook meer naar buiten te komen in bikini of badpak. Dat heeft ons gestimuleerd.”

Zot idee

De Zwammadammen deden onder meer al mee aan het EK Meeuwenschreeuwen en kleurden verschillende Oostendse evenementen. “We hebben allemaal wel eens een zot idee waar de rest meteen dolenthousiast over is”, vult Inge Deneire aan.

En nu staan ze dus ook op het Paulusplein. “De Paulusfeesten hebben ons gevraagd om de link te leggen met James Ensor en zijn bekende werk De baden van Oostende”, vertelt Sofie, die net als Inge ook als vrijwilliger meewerkt aan de feesten. De dames lopen tussen het publiek rond met ludieke quotes en zorgen zo voor een vrolijke noot. “Het is typisch Ensoriaans, maar ook typisch Paulusfeesten. We lopen gewoon rond en zorgen voor positiviteit. We doen het ook enkel uit liefde voor de feesten.”

Hotdogs

De vrouwen hebben geen enkele gêne om in badpak op de Paulusfeesten te staan. “We hebben een soort zelfvertrouwen gekregen waardoor het geen enkel probleem is voor ons om hier in badpak rond te lopen.”

De Zwammadammen komen trouwens zondag nog terug naar de Paulusfeesten. “Op de Nieuwjaarsduik waren we aanwezig in hotdogpakken. Op de Oostendse dag zullen we die opnieuw aantrekken en met Oostendse quotes rondtrekken”, lacht Sofie.

De groep gaat ondertussen nog altijd bijna dagelijks in zee, maar zwemmen kan je het volgens Sofie niet altijd noemen. “Bij het ‘zwammen’ spelen we in de golven en babbelen. We verlangen nu wel echt naar de winter. Da is het toch een andere beleving. Het is moeilijker om filmpjes op te nemen tussen alle toeristen, maar he blijft nog altijd leuk om te doen.”