WONDER Creativity Festival onthult de eerste hoogtepunten van de 2024 editie

Tijdens de expo WE ARE THE NEXT GENERATION toont Margit Verbeke haar project ‘Shallow’, een ondiepe en zacht welvende wastafel met geïntegreerde kraan © Margit Verbeke
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Het stadsfestival WONDER brengt creatief talent uit heel België samen in een uniek ontdekkingsparcours doorheen Kortrijk, van 17 oktober tot 3 november. De organisatie deelt alvast vijf niet te missen hoogtepunten uit het programma. Van digitale elementen in een textielpaviljoen tot een groepstentoonstelling in een oud koetshuis.

STARLIGHT SHINE

Met ‘STARLIGHT SHINE’ in de Patria op de Grote Markt daagt beeldend kunstenaar Victor Verhelst de juxtapositie van digitale elementen en tactueel vakmanschap uit om zowel technologie als traditie in een nieuw licht te zien. Hij nodigt de toeschouwers uit om vanuit zijn digitale canvas een fysieke, meeslepende reis te beleven die het ‘proces van een carwash’ ontvouwt door de lens van zijn ‘trippy vegas’-universum, een levendig, evoluerend digitaal stadslandschap waar virtuele architectuur, menselijke interacties en fantasierijke structuren samensmelten tot een nieuwe, surrealistische fictie. Terwijl je je door de installatie beweegt, word je omringd door ingewikkeld vervaardigde wandtapijten, elk geproduceerd in samenwerking met toonaangevende Belgische textielproductiebedrijven

Cycles of Design

De expositie ‘Cycles of Design’ in de Paardenstallen bundelt Belgische inspirerende cases rond circulair productdesign. Eén van de deelnemers is ecoBirdy. De oprichters en ontwerpers Vanessa Yuan en Joris Vanbriel creëerden met ecoBirdy een gepatenteerd systeem dat begint met de inzameling van oud, ongebruikt plastic speelgoed, de recyclagefase doorloopt en eindigt met het ontwerp en de productie van meubels.

WE ARE THE NEXT GENERATION

Een vaste waarde op WONDER is WE ARE THE NEXT GENERATION in de Budafabriek. Sinds 2014 gaan Designregio Kortrijk en haar partners samen met een externe jury jaarlijks op zoek naar de meest veelbelovende jonge ontwerpers uit het Belgische creatieve (hoger)ontwerponderwijs. De expositie presenteert de projecten van de 44 geselecteerde ontwerpers waaronder ‘Shallow’ van Margit Verbeke, student Industrieel Productontwerpen aan de Howest. Zij ontwierp een ondiepe en zacht welvende wastafel met geïntegreerde kraan.

Hack The Material

Met Hack The Material gaan bedrijven Ledro Powder Coatings en Blue Label een creatief experiment aan in samenwerking met de kleurrijke en speelse design studio Nortstudio, gesteund door young potentials. De gepoedercoate MDF panelen van Ledro worden gecombineerd met het akoestische PET materiaal van Blue Label in een indrukwekkende setting.

Pick My Flower

De groepstentoonstelling ‘Pick My Flower’ in de sfeervolle ruimtes van een oud koetshuis toont het werk van 13 opkomende ontwerpers en kunstenaars. Deze tentoonstelling verkent de relatie tussen traditionele huiselijkheid en de rebellie daartegen, en plaatst onschuld en provocatie naast elkaar. De traditionele opvatting over ‘het huiselijke’ wordt uitdaagd door kunst die alledaagse voorwerpen in vraag stelt. Gedurende de tentoonstelling zal een reeks evenementen – waaronder een ritueel, diner en workshop – het huis tot leven brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier