Vrijdagavond werd de derde editie van het winterspektakel ‘Wintergloed’ in Brugge afgetrapt door Brugs burgemeester Dirk De fauw. Het regenweer was spelbreker, maar de organisatoren zijn tevreden dat het evenement na alle obstakels toch van start kon gaan.
Het lichtparcours, dat ontworpen werd door de firma ACTLD, kreeg dit jaar het thema ‘woord’ mee. De lichtinstallaties langs het 3,2 kilometer lange parcours worden dus verrijkt met taal, dialoog met de stad en communicatie met de bewoners en de bezoekers.
Vernieuwende communicatie
“Woordkunstenaars leveren een bijdrage, maar ook Bruggelingen en bezoekers zullen tekst kunnen toevoegen aan de installaties. Er is plaats voor traditionele poëzie, maar ook voor hedendaagse rap- en slammuziek en vernieuwende communicatie via de smartphone zoals emoticons en augmented reality”, zegt burgemeester Dirk De fauw.
Het parcours telt dertien reële installaties en een virtuele die met de toepassing van augmented reality zichtbaar wordt via de Wintergloed-app. Opnieuw werden scholen betrokken in het maakproces en de reële wereld wordt via augmented reality gekoppeld aan het virtuele. Zo komt de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk tot leven als je je smartphone ernaar richt.
Oorlogje met provinciegouverneur
Net als in 2019, het jaar voorafgaand aan de sluiting door corona, loopt de belevingswandeling ook door het Minnewaterpark waar winterbar Vorst en de schaatspiste staan. De winterbar wordt opnieuw uitgebaat door Mathias De Stecker van Siphon Brewing en de ervaren eventcoördinator Wouter Puttemans. Burgermeester Dirk De fauw (CD&V) toonde zich bij de opening een bijzonder fiere, maar ook bezorgde burgemeester.
“Ik ben trots dat we dit in moeilijke omstandigheden toch konden realiseren. Er zijn burgemeestersbesluiten voor nodig geweest en ook wel ‘een heel klein beetje oorlog’ (met provinciegouverneur Decaluwé, nvdr), maar uiteindelijk konden we iets heel mooi realiseren. Langs het parcours wordt de bezoekers op de vier drukste plaatsen om een Covid Safe Ticket gevraagd en langs het hele parcours moet er een mondmasker gedragen worden.”
Omstreden containerconstructies
De burgemeester gaf samen met schepen van Toerisme Philip Pierins (Vooruit) de aftrap van Wintergloed door een druk op de knop waarbij de verlichting op en rond het Minnewater werd opgestart. Het gezelschap dat bij de opening werd verwacht, trok ook nog naar de Markt waar het op en rond de nieuwe en indrukwekkende koepeltent behoorlijk druk was.
Daarna ging het nog naar ‘t Zand en het Simon Stevinplein, waar de andere twee van de drie kerstmarkten staan opgesteld. Daar bleek het publiek toch niet al te veel problemen te hebben met de nogal omstreden donkere containerconstructies die de houten chalets moeten vervangen. De bezoekers leken vooral tevreden dat ze, in deze moeilijke coronatijden, samen met vrienden en bekenden toch nog een hapje en een drankje konden nuttigen.
(PDV/ foto’s Davy Coghe)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier