Wieltjesfeesten zijn terug van nooit helemaal weggeweest

© (Foto CLL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Na een sabbatjaar, waarbij met beschuldigende vinger in de richting van corona mag worden gewezen, keren de Wieltjesfeesten terug naar Menen. De oer-Meense gebeurtenis werd meteen aan een makeover onderworpen en zal de grensstad 3 dagen lang in sfeer en ambiance onderdompelen. “Al blijven de traditionele activiteiten nog steeds de grootste trekpleister” lacht bevoegd Schepen Herman Ponnet.

Van de klassieke braderie tot een openluchtbal en zelfs een parochianenkoers. De Wieltjesfeesten zijn terug van nooit helemaal weggeweest en onder impuls van een nieuwe organisatie worden het evenementen voorzien van een moderne toets.

“Door de coronacrisis moesten we vorig jaar alle plannen opbergen, een groot gemis voor heel wat Menenaars die jaarlijks uitkijken naar de festiviteiten. Ook dit jaar moesten we de federale beslissingen afwachten maar van zodra we wisten dat het opnieuw kon, trokken we meteen alle registers open.” Schepen Ponnet loodst ons doorheen een gevarieerd en erg uitgebreid programma, dat het stadscentrum zal kleuren. “De grootste vernieuwing is meteen dat we niet langer 1 dag maar 3 dagen lang zullen feesten. Vrijdag worden de leerlingen van het 1ste tot het 4de leerjaar uitgenodigd voor een grote picknick met een discoshow in het Brouwerspark. De scholen werden hiervoor al aangeschreven en niet minder dan 829 leerlingen tekenden hiervoor present. In de late namiddag kan iedereen er gaan genieten van een kopje koffie met taart, onder de melodische klanten van een orkest en ‘s avonds houden we er een openluchtbal. Ook op de Grote Markt is het vrijdag al een en al bedrijvigheid met een modeshow die door onze handelaars in elkaar werd gestoken. Zaterdag houden we de traditionele braderie, die wordt aangevuld met een kunstmarkt en als afsluiter muzikaal vertier op de markt.”

Nieuw is het sportieve luik, dat de zondag de Menenaars al vroeg uit de veren zal krijgen. “Voor het eerst houden we een Wieltjeskoers, een parochianenkoers uiteindelijk waar 50 Menenaars het in een race van het type ‘toer van den blok’ tegen elkaar zullen opnemen” klinkt het nog bij de Schepen. “Aan het zwembad zullen 20 teams het dan weer tegen elkaar opnemen in een petanquetornooi, in een poging de winst in de wacht te slepen. Ook voor de families zal er meer dan voldoende om handen zijn dankzij de Dolle Waterzondag. Kajakken of SUPpen op de Leie? Het zal tot de mogelijkheden behoren waar zelfs Sub-Yoga zal worden aangeboden!”

Hoewel de nadruk vooral op de festiviteiten ligt, is de dreiging van het coronavirus natuurlijk nooit ver weg. “Voor het openluchtbal op vrijdag wordt er gewerkt met CovidSafeTickets” pikt burgemeester Eddy Lust meteen in. “Wie geen vaccinatiebewijs of recente PCR test kan voorleggen, raakt er niet in. In het Brouwerspark is dat eenvoudig te controleren en het zorgt er ook voor dat de mensen op een veilige en zorgeloze manier kunnen dansen. Tijdens het muzikale programma dat op zaterdag de Grote Markt zal vullen, wordt er dan weer niet gewerkt met een coronapas. We moeten hier niet strenger willen zijn dan de federale maatregelen en ook onze politiediensten zullen geen boeman spelen. Ze hebben andere dingen te doen en ondertussen hebben we allemaal wel begrepen dat we nog wat voorzichtig moeten zijn. We zullen via de DJ’s en onze stadswachten mensen gewoon sensibiliseren, zodat ze kunnen genieten van het positieve moment, waar we allemaal nood aan hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier