Volgende week twee megaconcerten: “Oostende kijkt dit keer echt uit naar Rammstein”

De voorbereidingen op het Park Nieuwe Koers zijn al enkele weken bezig. © DD
Hannes Hosten

Op donderdag en vrijdag 27 en 28 juni zet Rammstein Oostende weer in vuur en vlam. De Duitse metalband zal ruim 100.000 fans naar de badstad lokken, maar burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) stelt gerust: “Oostende is goed voorbereid. De vorige editie in 2022 was een positieve ervaring, waaruit we geleerd hebben om enkele zaken dit keer nog beter te laten verlopen.”

Begin juni startten de eerste voorbereidingen op het Park Nieuwe Koers en sinds vrijdag 14 juni gelden al enkele bijzondere verkeersmaatregelen, zoals een snelheidsbeperking van 70 naar 50 kilometer per uur op de Duinkerkseweg en een fietsverbod langs een deel van diezelfde straat.

Op donderdag 27 en vrijdag 28 juni komen er nog meer verkeersmaatregelen, waaronder een parkeerverbod in verschillende straten in de buurt van Park Nieuwe Koers, zodat de omwonenden geen last zullen hebben van concertgangers die in hun straat parkeren. Ook zal de Duinkerkseweg afgesloten zijn voor verkeer en wordt in de wijk Raversijde een verkeersvrije wachtzone gemaakt voor de tramreizigers. In de uren voor en na de concerten, tussen 16 en 2 uur, zijn extra maatregelen van kracht, vooral op de Torhoutsesteenweg en in de omliggende straten van de evenementenweide Park Nieuwe Koers. “Alles staat duidelijk uitgelegd op de website van de stad en er is ook een bewonersbrief vertrokken naar de omwonenden”, zegt burgemeester Bart Tommelein.

100.000 bezoekers

“De weersvoorspellingen voor eind volgende week zijn nu ook goed, wat een hele geruststelling is. Al weten de organisatoren heel goed wat ze moeten doen bij regenweer”, aldus Tommelein. “We hebben ook al een vergadering gehouden waarop de omwonenden hun vragen konden stellen. De sfeer daar was heel anders dan twee jaar geleden. Toen keken we daar allemaal – de burgemeester incluis – met een zekere argwaan naar. Maar na afloop was de tevredenheid groot en nu kunnen we zeggen dat zowel omwonenden als handelaars uitkijken naar de komst van Rammstein. Ik zie heel veel positiviteit. Er is wel wat hinder, maar dat nemen we erbij. Natuurlijk zijn er her en der nog ongerustheden. Zo was er vraag naar meer toiletten in de omgeving en meer fietsenstallingen. Maar daarvan is werk gemaakt. De vorige editie is geëvalueerd en we hebben daaruit geleerd. We willen de verstoring voor de omwonenden minimaal houden.”

“Twee jaar terug zakten 85.000 tot 90.000 mensen af naar de twee Rammstein-concerten, dit keer wordt het bezoekersaantal nog licht opgeschaald en verwachten we zeker 100.000 toeschouwers op de twee dagen. Alle hotels in Oostende zijn uitverkocht en ook appartementen en b&b’s in Oostende en omgeving kennen een hoge bezetting. Ook de campings in Bredene en vooral Middelkerke profiteren mee. Vorige keer stond Rammstein in volle zomer geprogrammeerd, maar dit keer komen ze nog net voor de zomervakantie begint. Dat is een goede zaak voor de economie in een anders nog kalme week.”

Uitstraling

Of er na twee keer Rammstein nog concerten gepland staan op het Park Nieuwe Koers? “Daarvoor is het een beetje te vroeg”, zegt de burgemeester. “De groepen en organisatoren zijn nog volop hun tournees aan het uitstippelen. Maar ik hoop dat we ook volgend jaar een mooi concert kunnen aanbieden, graag eens van een andere groep of artiest. Voor de stad levert dit een enorme media-aandacht, uitstraling en extra toeristen op. Vorige keer waren er mensen die door het concert van Rammstein een hele week in Oostende doorbrachten.”

Dat de bewoners van woonzorgcentrum De Drie Platanen, vlakbij de festivalweide, zich al helemaal inleven in de hardrockers van Rammstein, lees je hier.

Info van de Stad Oostende over de verkeersmaatregelen rond de twee concerten vind je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier